Aan boord van een auto in België moeten kinderen kleiner dan 1,35m in een geschikt kinderzitje vervoerd worden. In sommige buurlanden ligt de grens op 1,50m. Hieronder vind je de verschillende soorten kinderzitjes en hun categorieën.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Er zijn twee toegelaten normen, de R44/04 en de iSize. Deze laatste dateert van 2013 en is de standaardnorm. De categorieën bij de R44/04-norm worden bepaald volgens het gewicht, terwijl iSize kijkt naar de lengte van het kind en standaard uitgerust is met Isofix-bevestigingen. Kies altijd een stoel met Isofix-haken om de stoel goed vast te maken aan de verankeringspunten in de auto. Deze ankerpunten kwamen in 1995 voor het eerst in gebruik en werden in 2003 veralgemeend.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
kinderstoeltje NL

De groepen

De verschillende zitjes zijn ingedeeld in groepen, afhankelijk van de lichaamsbouw van het kind. Kinderen jonger dan 15 maanden en kleiner dan 85 cm moeten achterstevoren worden vervoerd. Je kind kan altijd vooraan in een kinderzitje worden vervoerd in België (niet noodzakelijk in het buitenland), maar enkel in een geschikt zitje. Hou er wel rekening mee dat de achterbank het veiligst is. Let op: als je je kind achterstevoren op de stoel van de voorpassagier zet, vergeet dan niet de airbag uit te schakelen. Afhankelijk van je auto moet je dit handmatig doen of gebeurt het automatisch. Deze tabel toont de classificatie van de aanbevolen groepen (vermijd de zitjes van de groep 1/2/3).

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
kinderzitjes auto

Zo maak je een keuze

Denk in de eerste plaats aan de veiligheid van je kind door een nieuw of zeer weinig gebruikt kinderzitje te kiezen (en vooral een dat nooit betrokken is geweest bij een ongeval). Het moet aan de lichaamsvorm zijn aangepast met zijdelingse beschermingen voor hoofd en bekken. De kwaliteit van de antislipstof, de riemen en de vulling zijn essentieel voor het comfort van je kind. De zitting mag niet te zwaar en gemakkelijk te bevestigen zijn. In het begin vraagt dit ongetwijfeld wat oefening. Vermijd spullen of voorwerpen die bij een botsing gelanceerd kunnen worden.

Je baby kleiner dan 85cm moet achterstevoren worden geplaatst in een speciaal zitje met een kuip, dat ook als wieg kan dienen en zelfs op wielen kan worden gezet om dienst te doen als kinderwagen. Zodra de baby deze maximale lengte heeft bereikt, kan hij in een zitje van groep 1 worden vervoerd (zie hieronder). Dit moet in ieder geval zodra het hoofdje boven de kuip van het zitje uitsteekt.

Zodra de baby 15 maanden oud of 85cm groot is, kan de nek tijdens het remmen het gewicht van het hoofd dragen. Het kind kan dus vervoerd worden in een naar voren geplaatst zitje van groep 1 met harnassen die in de structuur van het kinderzitje zijn geïntegreerd. Zodra je kind 105cm groot is, kan je een zitje van groep 2/3 gebruiken. Dat klikt vast aan de veiligheidsgordel in de auto, die dan door het systeem van het kinderzitje wordt geleid.

Zodra het kind zo'n 110cm groot is, kan het op een gewone zitverhoger zitten, maar een zitje met rugleuning blijft wel aanbevolen tot 135cm. Ook al kan een kind van 135cm in België wettelijk gewoon als een volwassene met de veiligheidsgordel worden vervoerd, toch blijft een zitverhoger aanbevolen tot 150cm. In sommige landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, moet het kind tot 150cm in een kinderzitje meerijden!

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?