Het is een verontrustend feit dat veel kinderen in auto's niet goed vastzitten. Dit brengt hen en de andere inzittenden van de auto in gevaar bij plotseling remmen of een botsing. Toch is het gemakkelijk om het je kind comfortabel en veilig te maken.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Rug in de rijrichting

Baby's moeten met de rug in de rijrichting geplaatst worden. De spieren van hun hoofdje zijn nog niet bestand tegen een plotselinge beweging. Deze regel geldt zolang het kind niet minstens 13kg weegt. In België is het niet verboden om het kind op de voorstoel te installeren (hoewel de achterste zitplaatsen veiliger zijn). Maar let op: als een kinderzitje in schelpvorm op de passagiersstoel wordt geïnstalleerd, moet de airbag gedeactiveerd worden. Dit kan vaak door een knop of slot om te draaien. Zo niet, zet je kind dan niet voorin. Het tuigje moet het kind goed op zijn plaats houden, maar niet te strak. Je moet een kleine ruimte laten tussen het lichaam en het bevestigingspunt van het harnas. Een 5-punts gordel is duidelijk veiliger dan een 3-punts systeem.

P - WYSIWYG - Alignment Left

In de rijrichting

Zodra het kind voldoende ontwikkeld is, vanaf 13kg, kan je het met het gezicht in de rijrichting plaatsen. Maar nog niet met de autogordel. Van 13 tot 18kg of van 80 tot 100cm moet het zitje nog steeds voorzien zijn van een aparte gordel die gespannen kan worden zonder het kind te hinderen. De autogordel mag dus nog niet gebruikt worden om het kind vast te zetten. Deze mogelijkheid om de autogordel als beveiligingssysteem voor een kind te gebruiken is pas mogelijk vanaf 18kg of 100cm. Een geleider maakt het mogelijk de gordel correct te plaatsen, zonder dat het de nek van het kind schuurt. Het is ook mogelijk een zitverhoger te gebruiken, maar een volwaardig zitje is veiliger (zijdelingse bescherming).

P - WYSIWYG - Alignment Left

Isofix

In principe zijn alle kinderzitjes die nu verkocht worden, voorzien van een Isofix-bevestiging. Dit is het beste advies dat je kunt krijgen: koop geen kinderzitje zonder Isofix-bevestiging. En gebruik dit soort bevestigingsmiddel om het zitje aan de auto vast te maken. Het is heel gemakkelijk te gebruiken. Schuif de bevestigingsstangen gewoon langs de in de auto ingebouwde haken. Een klik en een visuele indicatie bevestigen dat het zitje goed aan de auto is verankerd. Er mag niet te veel speling zijn.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Gordel

Als de auto niet met een Isofix-bevestigingspunt is uitgerust, is het toch mogelijk het zitje met de veiligheidsgordel te installeren. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en installeer de gordel zo dat hij het zitje kan vasthouden bij plotseling remmen of een botsing. Hij mag niet kantelen of te ver van de zitting af bewegen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Donsjas

Vermijd het om het kind met een dikke jas in het autostoeltje te zetten. Dit beperkt de effectiviteit van de gordel of het harnas. In de winter kan een deken over het harnas of de gordel gelegd worden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Interessant?