Met de kinderen op reis gaan, het is soms een gevreesde onderneming. Toch kun je het traject omvormen tot een leuke rit. Want er bestaan doeltreffende middelen om ze bezig te houden en ruzies te vermijden. … zonder te moeten rekenen op een lang dutje of een nachtelijke reis.
Voorbereiden
De leeftijd van je kinderen zal hun interesses en de types activiteiten bepalen. Maar er is een gouden regel die je zowel voor de allerkleinsten als voor jonge kinderen kunt toepassen: betrokkenheid bij het traject. Door hen het traject, de geschatte reistijd en het doel van de reis uit te leggen, zullen ze het makkelijker aanvaarden om enkele uren of langer in de auto te zitten. De allerkleinsten hebben niet altijd hetzelfde inzicht over afstand en reistijd als volwassenen. Kilometers of tijdsduur zeggen hen soms niet veel. Denk er dus aan om referenties te gebruiken die ze kennen: "het zal 5 keer zo lang zijn als de weg naar oma".
Aanpassen
Vergeet niet het interieur aan te passen aan de lange afstand en de activiteit van de kinderen. De jongsten zullen het leuk vinden om onderweg te zijn met hun lievelingsknuffel. Ook niet-gesuikerde drankjes en kleine lichte tussendoortjes zijn te voorzien. En regelmatig pauzes nemen. Naast speeltuinen op de parkeerterreinen is er soms ook een leuke plek om ze een beetje te laten spelen in steden en dorpen, parken of beboste gebieden langs de weg. Als het in je traject past, kun je een leuke tussenstop inlassen (toeristische attractie geschikt voor de allerkleinsten, picknick in de natuur, wandeling naar een uitzichtpunt).
Spelen
Boeken, potloden en teken- of kleurmateriaal zijn onmisbaar. Als er meerdere kinderen achterin zitten, zijn compacte kaart- of gezelschapsspelletjes voor op reis ook nuttig om ze een tijdje bezig te houden. Schermen zijn ook een oplossing, maar probeer ze niet de hele reis lang te gebruiken. Er zijn kleine, eenvoudige spelletjes die de voorpassagier of de chauffeur tijdens het rijden met de kinderen kunnen spelen. Er is het beroemde spelletje 'gele en rode auto's'. Je kunt ook uitdagingen geven naargelang de plaats: "tel de molens/bruggen/tunnels" of "verzin een naam voor elk dorp/stad". En waarom niet een karaoke doen (of is het car-aoke?) met een playlist van liedjes die de hele familie kent, speciaal voorbereid voor de uitstap? Tieners zullen waarschijnlijk onlosmakelijk verbonden zijn hun smartphone, met name om naar muziek te luisteren. Of je kunt hen de opdracht geven om voor de muziek in de auto te zorgen…
Betrekken
Als het kind alleen is, kan je vragen om mee te spelen als de copiloot, "omdat de gps niet zo leuk is", door het een traject te geven (wegenkaart of afdruk van een routeplanner). Ten slotte moet je het traject aantrekkelijker maken door de kinderen onderweg te informeren. "Opgelet, we rijden binnenkort een ander land binnen, kijk, daar zie je de vlag". "Kijk naar de bergen, vind je dat mooi?". "Oh! We zijn hier al eens langsgekomen, weet je nog?" En als de verschrikkelijke "is het nog lang" of "is het nog ver" begint, is het tijd om even te pauzeren en op een kaart te tonen waar je je bevindt ten opzichte van de bestemming.
Wat bij onenigheid of ruzie?
Vaak zal een pauze al voldoende zijn. Het is ook mogelijk om ze van plaats te veranderen (als een ervan groot genoeg is om bijvoorbeeld vooraan te zitten) om de spanningen te verzachten.