8 uur ‘s ochtends, de woensdagmiddag, 4 uur ’s avonds ... elke keer dezelfde chaos. Het verkeer rond scholen is erg druk. Iedereen wil op tijd aankomen, wat onvermijdelijk verkeersproblemen oplevert. Maar er zijn oplossingen…

P - WYSIWYG - Alignment Left

Als antwoord op mobiliteitsproblemen rond scholen heeft de overheid de zone 30 ingesteld in de buurt van alle scholen, soms met variabele borden. Sommige gemeenten zijn nog verder gegaan met 'schoolstraten'. Dit zijn straten in de buurt van scholen die bij het begin en het einde van de school gesloten zijn voor gemotoriseerde voertuigen. Je kunt er alleen te voet of per fiets in. De toegang wordt vaak geblokkeerd door een slagboom. Bewoners mogen hun straat wel uitrijden, maar aan lage snelheid.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Het principe van de schoolstraat kwam er door een gebrek aan discipline van sommige weggebruikers. Dat is geen goed voorbeeld voor kinderen. Er zijn immers manieren genoeg om kinderen af te zetten zonder het verkeer te blokkeren. Hier zijn wat tips:

  • Je hoeft je kinderen niet per se vlak aan de schoolpoort af te zetten. Er zijn misschien parkeerplaatsen binnen een paar honderd meter van de school waar je je auto gemakkelijker goed en veilig kunt parkeren. Als je iets verder weg gaat, kun je het traject te voet afmaken voor een babbel of gewoon een wandeling met de kinderen. En aan het eind van de schooldag kunnen je kinderen vertellen hoe het is geweest op school.
  • Parkeer de auto wat verder weg, bij een park bijvoorbeeld, zo is er nog tijd voor een ochtend- of late namiddagwandeling, aangenaam en verfrissend.
  • Oudere kinderen kun je vragen om je een eindje verderop te vergezellen, waar je veilig geparkeerd staat. Of om op eigen houtje terug te keren, na ze te hebben gewezen op de verkeersregels en de gevaren op de weg.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
kinderen op school afzetten

Het is ook belangrijk dat automobilisten en motorrijders hun gedrag aanpassen bij het binnenrijden en verlaten van schoolzones. De gemakkelijkste manier is een route te plannen die de directe omgeving van scholen vermijdt. Er zijn vaak minder drukke routes. Dan moet je natuurlijk heel aandachtig zijn. Kinderen hebben vaak de neiging zich door hun emoties te laten meeslepen en roekeloos te zijn. Ze kunnen op elk moment oversteken of het verkeer om hen heen vergeten. Verminder dus je snelheid en let op je rijgedrag.

Interessant?