Voor je beroepsactiviteit reis je dagelijks met een bedrijfsvoertuig. Buiten je werk ben je ook de trotse ouder van een of meer jonge kinderen. Je kunt je afvragen of je wel mag rijden als ze naast je zitten. Het antwoord is ja!

P - WYSIWYG - Alignment Left

Het is toegestaan kinderen te vervoeren in een licht bedrijfsvoertuig (b.v. bestelbus, pick-up of bestelwagen). Er is echter één uitzondering. Dit is het geval als je werkgever of verzekeraar je dat niet uitdrukkelijk verboden heeft.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Bovendien moet je weten dat je in België een kind vooraan in de auto mag zetten, ongeacht de leeftijd. Op voorwaarde natuurlijk dat het zitje goed geïnstalleerd is. Ja kind moet in een aan zijn of haar grootte en gewicht aangepast kinderzitje of in een zitverhoger zitten. En dat moet, uiteraard, op de juiste manier bevestigd worden. Grotere kinderen (die de minimumlengte van 1,35m bereikt hebben) kunnen zich behelpen met de veiligheidsgordel. Als je een naar achteren gericht kinderzitje voorin de auto gebruikt, vergeet dan niet de airbag uit te schakelen. Dit is een wettelijke verplichting. Dit is omdat de baby weggeslingerd zou kunnen worden als de airbag bij een ongeluk geactiveerd wordt. Als je bestelwagen een achterbank heeft, is dat nog steeds de beste plaats voor de kinderen.  

P - WYSIWYG - Alignment Left

Let op: in het buitenland kunnen de regels anders zijn. In Frankrijk, bijvoorbeeld, moet een kind jonger dan 10 jaar op de achterbank zitten. Tenzij alle zitplaatsen bezet zijn door andere kinderen onder de 10 jaar of er achterin gewoon geen zitplaats is. In Duitsland en Luxemburg moet het kind in een passend zitje zitten tot het 1,50m is. In Nederland zijn de regels gelijk aan die in België.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?