In verwachting zijn, betekent niet dat je niet achter het stuur kunt plaatsnemen. Tenzij je gynaecoloog dit afraadt, is er geen contra-indicatie. Je buik zal weliswaar meer ruimte innemen en het zal wat ingewikkelder zijn om comfortabel te zitten. Als het bijna zover is, kan de bevalling van het ene moment op het andere beginnen: wees dus waakzaam! Profiteer ondertussen van elke fase tot de geboorte van je baby.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Je verplaatsen in de beste omstandigheden

Advies is altijd goed, maar dit kan nooit het advies van een gezondheidsspecialist vervangen. Raadpleeg je arts in functie van je zwangerschap en de trajecten die je aflegt. Als je voor langere tijd onderweg zal zijn, kan hij je een geneesmiddel tegen krampen of misselijkheid voorschrijven zodat je comfortabel zit.

Wees altijd aandachtig voor deze voorzorgen:

 1. Draag de veiligheidsgordel ver van je nek. Plaats hem over je schouder en langs de borstkas. Het onderste deel moet zich onder de buik bevinden en niet op de buik. Er zijn gordeladapters verkrijgbaar voor een betere ondersteuning en positionering. De gordel dragen blijft verplicht.
  Image
  veiligheidsgordel zwanger
 2. Stel je stoel zo in dat het stuur niet in de weg zit en je je voeten vrij kunt bewegen. Als passagier heb je vooraan meer ruimte om je benen te strekken. Een klein kussentje achter de rug zorgt voor meer comfort.
 3. Het rijden moet zacht en gelijkmatig verlopen. Geen bruuske bewegingen of schokken. Regelmatige pauzes zijn aanbevolen om even je benen te strekken en je bloedsomloop te bevorderen.
 4. Rijd niet als je last hebt van hoge bloeddruk of ernstige bloedarmoede, als je diabetes slecht onder controle is, als er een risico is op vroegtijdige bevalling of bij een risicovolle zwangerschap. Stel je reis uit als je ernstige vermoeid of misselijk bent.
 5. De passagiersairbag mag niet worden uitgeschakeld. Bij een botsing beschermt dit jou en je baby.
 6. Neem altijd een flesje water en wat snacks mee, net als je medicatie, je medisch dossier met de contactgegevens van de artsen die je opvolgen en de contactpersoon in geval van nood.
 7. Raadpleeg je arts bij een ongeval, ook al is het maar een klein ongeval. Een echografie zal je geruststellen.
 8. Wacht na de bevalling 3 weken voordat je weer achter het stuur plaatsneemt en 6 weken als je een keizersnede hebt gehad.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?