4G (en binnenkort 5G) biedt heel wat mogelijkheden voor geconnecteerde diensten voor auto's. Maar kan het jou helpen om minder te verbruiken en files te vermijden?

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
geconnecteerde wagens

Een van de aantrekkelijkste geconnecteerde diensten op dit moment is ongetwijfeld de geconnecteerde navigatie. Zo'n systeem beschikt over realtime informatie over de verkeersdrukte en waarschuwt voor gebeurtenissen zoals wegenwerken, ongevallen en afgesloten wegen. Zo voorkom je tijdverlies en accordeonfiles, wat een goede zaak is voor je verbruik. Soepel rijden aan een constante snelheid, zonder snel op te trekken of hard te remmen, zal je verbruik immers terugdringen. Bovendien kan de geconnecteerde auto op de hoogte gebracht worden van het weer en kan de route aangepast worden om risicozones of noodweer te vermijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Inzake mobiliteit kunnen geconnecteerde auto's, in gebieden met dekking, op voorhand vrije parkeerplaatsen vinden en ernaartoe rijden. Automatische reserveringen tijdens de rit zijn ook een mogelijkheid (voorstellingen, hotel, restaurant, parking). In de nabije toekomst kunnen ze ook multimodaal vervoer organiseren. De navigatieroute wordt dan overgezet op de smartphone om te voet of met een ander vervoermiddel verder te rijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Geconnecteerde diensten verbeteren je rijervaring aanzienlijk. Nemen we bijvoorbeeld de activering van de airconditioning op afstand. Dit is bijzonder handig voor een elektrische auto die opgeladen wordt. Door de verwarming of airconditioning op afstand te activeren, is je auto al op ideale temperatuur, ontdooid in de winter, en klaar om te vertrekken. Om het interieur te koelen of te verwarmen, moet je de accu dan niet te sterk belasten. Bonus voor de autonomie.

P - WYSIWYG - Alignment Left

De technologie evolueert ook naar een betere interconnectiviteit. In de toekomst zullen voertuigen met elkaar en met de infrastructuur kunnen communiceren. Dit zal beter anticiperen mogelijk maken. Zo zal het mogelijk zijn om in blokken te rijden om een optimale snelheid aan te houden en files te vermijden. Het is ook een volgende stap richting autonoom rijden. De geconnecteerde auto kan bepaalde verkeersborden 'lezen' om de snelheidsbeperkingen na te leven en zich aan de wegconfiguratie aan te passen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?