De auto-industrie evolueert en past zich voortdurend aan. Als we een blik werpen in de achteruitkijkspiegel, met een prototype uit de jaren zeventig, zien we dat er heel wat grote uitdagingen waren. Maar welke innovaties hangen samen met de autogeschiedenis?

P - WYSIWYG - Alignment Left

De automobiel haalt (en ontwikkelt!) heel wat nieuwigheden uit andere sectoren. Aan de ruimtevaart hebben we de gps te danken die het einde van de traditionele papieren wegenkaarten betekende. Dit komt samen met IT-innovaties om tot boordsystemen en rijhulpsystemen te ontwikkelen. Deze twee elementen hebben dan weer de zelfrijdende auto's mogelijk gemaakt. Of denk aan de evolutie van de autoradio's! Van de eerste ontvangers met enkele stations tot de cassettespelers en dan de CD/MP3/USB-poort, hebben we vandaag uitgebreide multimediastations die met Bluetooth of wifi verbonden zijn.

P - WYSIWYG - Alignment Left

De auto-industrie heeft ook gezorgd voor grote vooruitgang en innovaties. Enkele voorbeelden tonen die onbetwistbare rol aan.

P - WYSIWYG - Alignment Left

De lopende band

In het begin van de 20e eeuw gebeurde de industriële productie per stuk en het proces duurde erg lang. Henri Ford wilde de auto voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken en ontwikkelde de eerste flexibele mobiele assemblagelijn. Daarmee revolutioneert hij het productieproces met zijn Model T. Elke werknemer voert een eenvoudige stap uit in het productieproces. Vandaag zijn de methodes verder geëvolueerd. De operatoren bezetten nu verschillende posten en voeren tal van handelingen uit om hun werk interessanter te maken.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Veiligheidsglas

In 1944 richtte Preston Tucker de Tucker Car Corporation op. Zijn project, revolutionair voor die tijd, was de Tucker 48, en een futuristische auto die heeft geleid tot nieuwe oplossingen voor preventie en verkeersveiligheid. Hij ontwikkelde het veiligheidsglas, dat minder snel kan breken of dat meer veiligheid biedt als het breekt omdat het in kleine stukjes uiteen valt, met weinig scherpe stukken. Deze productietechniek wordt nu aangevuld met gelaagd glas dat tot op zekere hoogte glasresten bij elkaar houdt. Meubilair, deuren, douchecabines en andere dagelijkse voorwerpen profiteren van deze innovatie.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Kevlar

Stephanie Kwolek had de opdracht een materiaal te ontwikkelen om de staaldraad in autobanden te vervangen en koos ervoor een synthetische vezel te ontwikkelen. Tijdens haar onderzoek ontwikkelt ze een polymeer dat niet aan haar verwachtingen voldoet. Maar ze heeft het idee om deze ondoorzichtige vloeistof te filteren door de solventen weg te spoelen zodat alleen de vezel achterblijft. Zo ontstond een materiaal dat vijf keer sterker is dan staal met een gelijk gewicht en dat brandwerend is. Kevlar wordt vandaag in heel wat domeinen gebruikt (kogelwerende vesten, autobanden, zeilen en rompen van boten, vliegtuigvleugels, prothesen …).

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
kevlar

Een COVID-detector

De fabrikant van auto-uitrusting Valeo staat bekend om zijn innovaties op het gebied van voertuigen, maar onlangs verraste hij de gezondheidswereld. Samen met verschillende gezondheidsinstellingen (waaronder het CHU van Luik) heeft het een zuil ontwikkeld die 94% van de positieve COVID-19-gevallen detecteert. Door zijn diversifiëring hebben ze al veiligheidsvizieren en reanimatiebeademingstoestellen gemaakt.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
valeo covid detector

De klimaatuitdagingen zetten de auto aan tot nieuwe innovaties en ook al dateren de eerste elektrische auto's uit de 19e eeuw, er bestaat geen twijfel dat deze getalenteerde industrie opnieuw zal kunnen evolueren en een revolutie zal doormaken.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?