België is niet te overtreffen in de automobielsector. Veel Volvo’s worden gemaakt in Gent en Audi's in Vorst. Fords worden ontwikkeld in Lommel en Toyota's in Zaventem. En we hebben natuurlijk ook bekende racers in huis als Stoffel Vandoorne, Thierry Neuville en Jérôme d'Ambrosio (onder anderen).

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Thierry Neuville

Laten we Olivier Gendebien zeker niet vergeten, die een grote staat van dienst had in de F1 en Le Mans in de jaren '50 en '60.  En dankzij Thierry Boutsen was het nationaal volklied tussen 1989 en 1990 drie keer in de F1 te horen. Ook vader (Jacky) en dochter (Vanina) Ickx hebben de Belgische kleuren in de racerij met verve verdedigd, met 6 overwinningen in de 24 uur van Le Mans voor Jacky Ickx.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Jacky Ickx

Ook in de motorwereld zijn de Belgen sterk vertegenwoordigd. België telt niet minder dan 52 wereldtitels in de motorcross! Waaronder die van de legendarische Joel Robert en Stefan Everts. Didier de Radiguès heeft op het circuit geschitterd en Xavier Simeon heeft het in de MotoGP opgenomen tegen legendes als Márquez en Rossi.

Image
Didier de Radiguès

Ondanks zijn kleinere omvang is het Groothertogdom Luxemburg niet minder een land van raceliefhebbers. Dylan Pereira heeft naam gemaakt in de Porsche Cup en in de 24 uur van Le Mans! En dan test Goodyear zijn nieuwe banden op het circuit van Colmar-Berg.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Maar niet alleen aan het stuur en onder de R&D-ingenieurs zit talent. Ook op de tekentafel laten sommige Belgen zich van hun mooiste kant zien.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Enkele prachtige voorbeelden

De Lamborghini Murciélago dankt zijn legendarische lijnen aan Luc Donckerwolke. Pierre Leclercq zorgde voor een revolutie in de industrie door de allereerste SUV-coupé te ontwerpen: de BMW X6. Ken je Dirk Van Braeckel? De eerste generatie Bentley Continental GT en de nieuwste Mulsanne werden door dit genie ontworpen! Louis De Fabribeckers is sinds 2007 hoofd vormgeving bij Touring Superleggera. Het was onder zijn leiding dat de carrosseriebouwer een van de mooiste auto's van de 21e eeuw produceerde: de Alfa Romeo Disco Volante. En dan is er Tony Gillet die in Gembloux een atypische sportwagen heeft ontwikkeld en ontworpen, de 'Vertigo'.

Kortom, autodesign dankt sommige van zijn meest opvallende lijnen aan zwarte, gele en rode potloodstrepen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Wat het ontwerp en de fabricage van de tweewielers betreft, zal de naam van Frédéric Bertrand en zijn Krugger-motorfietsen herinnerd worden. In zijn eentje maakt hij unieke machines voor rijke en veeleisende klanten uit de hele wereld! België is duidelijk niet alleen het land van de chocolade.

Interessant?