Connected cars: we horen er veel over, maar hoe werken ze precies? Om verbonden te zijn, moet je auto verbonden zijn met een dienst of apparaat. Dit kan eenvoudig in de vorm van verkeersinformatie of koppeling met je smartphone. Bijna alle nieuwe auto's zijn uitgerust met ten minste een van deze twee opties. De werking verschilt echter van auto tot auto.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Verbinden via een dienst

Om gebruik te kunnen maken van verkeers- of weerdiensten beschikken nieuwe auto's over een 4G-kaart, vergelijkbaar met die in een telefoon. Ze gebruiken de kaart om voortdurend met het internet verbonden te zijn, vooral met de online diensten van de fabrikant. Over het algemeen zijn de gebruikskosten gedurende enkele jaren inbegrepen wanneer je deze optie kiest. Als deze diensten je bevallen, moet je daarna een abonnement betalen. Zoniet blijf je offline.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Verbinden met een smartphone

Het is al lang mogelijk om telefoongesprekken te voeren zonder je handen van het stuur te halen via de Bluetoothfunctie van de auto. Een paar jaar geleden kwamen Apple CarPlay en Android Auto echter op de proppen. Beide systemen repliceren een display dat lijkt op dat van je smartphone op het centrale scherm van de auto. In tegenstelling tot de hierboven genoemde verbinding, doet je telefoon hier al het werk. Hij gebruikt zijn eigen 4G, GPS-antenne, enz. Je auto is dus pas 'verbonden' als hij verbonden is met je smartphone.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
geconnecteerde auto's smatrphone

Jij kiest

Elk systeem heeft voordelen en nadelen. Met behulp van de interne 4G-kaart van het voertuig is het voortdurend verbonden. Het beschikt dan niet per se over een aantal populaire functies zoals Waze. Fabrikanten koppelen deze verbinding echter aan een keur van op de auto afgestemde toepassingen en diensten, zoals streaming van muziek, real-time verkeersinformatie, afsprakenplanning of "over the air" updates, d.w.z. via een draadloze verbinding terwijl de auto stilstaat. In de nabije toekomst zullen verbonden auto's informatie naar elkaar kunnen sturen om te waarschuwen voor gevaren of obstakels op de weg. Met je smartphone kun je genieten van populaire toepassingen als Waze, Google Maps, Deezer, Spotify of RadioPlayer zonder dat je deze opties bij de aankoop hoeft aan te schaffen. Aan de andere kant ben je afhankelijk van je telefoon voor GPS of muziek. En je bent ook gebonden aan de functies van Apple CarPlay en Android.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
geconnecteerde auto's android auto
Interessant?