Navigeren met Waze of Google Maps

Het wegennet, net als het verkeer, evolueert voortdurend. Welke tool is dan beter om je te verplaatsen dan een geconnecteerde gps die zijn informatie bij de andere gebruikers haalt? Google Maps is waarschijnlijk de beste navigatie-app op de markt. Een hoofdrol dat het deelt met Waze (ook een product van Google). De Waze-app is gebaseerd op de uitstekende kaarten van Google Maps (met snelheidsbeperking, kaart, routeaanpassing, realtime verkeerinformatie enz.), maar voegt er flitscamera's, politiecontroles, wegenwerken en eventuele andere incidenten aan toe aan de hand van de wegobservaties van de andere gebruikers. Het is dus een tool gebaseerd op collectieve intelligentie. Sinds kort is Google Maps ook uitgerust met een LEZ-functie (voor lage emissiezones). Dat is erg interessant want hiermee sluiten steden steeds vaker hun deuren voor vervuilende auto's. Zo ben je er steeds van op de hoogte en sta je niet voor verrassingen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
waze

Je wagen lokaliseren met Find My Car

Een ander handig hulpmiddel voor je auto is de Find My Car-app. Zeker als je op reis bent in een onbekende stad! Of als je bij vrienden gaat eten en de buurt niet goed kent. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je hebt geparkeerd. Find My Car is een eenvoudige app die gebruik maakt van gps-lokalisatie om je te helpen jouw auto terug te vinden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Gasoil Now

Geen paniek: Gasoil Now werkt ook voor benzineauto's. Deze app geeft informatie over het dichtstbijzijnde tankstation. Voor veel landen geeft ze ook aan waar je de beste prijzen kunt vinden. Jammer genoeg is deze functie in België niet beschikbaar omdat er geen database bestaat met de brandstofprijzen in de verschillende stations. Als de prijzen dus vermeld zijn, zijn ze door een gebruiker van de toepassing ingevoerd.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
tankstation
P - WYSIWYG - Alignment Left

Crashform of Assisto bij ongeval

Een ongeval en geen vaststelling in het handschoenenkastje? Geen paniek, de Crashform- en Assisto-applicaties maken het invullen ervan eenvoudig en worden bewaard. Deze toepassingen werden ontwikkeld in samenwerking met Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeraars. Ze worden dus probleemloos erkend.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
aanrijdingsformulier smartphone

Bewaak de weg met CamOnRoad

Met CamOnRoad kun je je smartphone gebruiken als dashcam, een camera die filmt en vastlegt wat er voor je op de weg gebeurt. Deze toepassing is erg handig bij een ongeval. Je kunt je eerlijkheid gemakkelijk bewijzen! De beelden worden opgeslagen in de cloud, waardoor je je smartphone niet opvult met grote videobestanden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

112: hulp bieden of hulp krijgen

Ben je slachtoffer of getuige van een ernstig ongeval? Met de 112-app kun je rechtstreeks contact opnemen met de hulpdiensten en je locatie delen. De app geeft je ook instructies zodat je de juiste reflexen aanneemt in de eerste cruciale momenten.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Nooit gestrand met Touring Assist

De toepassingen Touring Assist en Mobilis zijn onlangs samengevoegd. Voortaan is er één platform waarmee je je routes kunt berekenen en om bijstand kunt vragen. Om te reizen biedt de applicatie realtime informatie over files, vaste, mobiele radars en trajectcontroles, wegenwerken, afgesloten wegen of ongevallen. In het bijstandsgedeelte kun je je locatie delen, foto's doorsturen om een probleem te melden, familie en vrienden waarschuwen bij problemen, een afspraak maken met een wegenwachter en zelfs je geliefden lokaliseren. Makkelijk!

Image
wegwerkzaamheden

Pechhulp in Wallonië met Edwige

In Wallonië hebben de overheden (SPW Mobilité Infrastructures en Sofico) Edwige ontwikkeld. Deze app vervangt de oranje praatpalen die verdwenen zijn langs de rand van onze autosnelwegen. Ze is er om mensen in nood langs de kant van de weg te helpen (pech, ongeval), maar ook om incidenten op het wegennet van gewest te melden. De toepassing wordt beheerd vanuit het verkeersleidingscentrum Perex en indien nodig wordt de oproep doorgeschakeld naar 112. Edwige beschikt over een automatisch vertaalsysteem voor schriftelijke communicatie met een Perex-medewerker.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Oplaadpunten voor je elektrische wagen vinden met Chargemap & Co

Dé referentie om een oplaadpunt te vinden, is Chargemap, dat beschikt over een gedetailleerde kaart van de beschikbare oplaadpunten in heel Europa. De kracht van deze tool is de grote community die alle nieuwe laadpunten deelt die ze kan vinden. PlugShare is een andere toepassing die volgens hetzelfde principe werkt. Daarnaast biedt PlugShare een geïntegreerde betaaloplossing om het opladen rechtstreeks via je smartphone te regelen. Merk op dat Google Maps ook werkt aan dit aspect: de laadpalen worden aangevuld met informatie over het aantal en het type beschikbare oplaadpunten en de beschikbaarheid ervan.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
laadpaal elektrische auto

Telefoon en auto koppelen met Android Auto en Apple CarPlay

Door je telefoon aan te sluiten op het multimediasysteem van je auto, kun je hem koppelen met Android Auto of Apple CarPlay. Zo profiteer je van compatibele toepassingen in een omgeving die vergelijkbaar is met die van de smartphone, en dan niet alleen via Bluetooth maar via het systeemmenu van de fabrikant. Je vindt er berichtenapps zoals Messenger of WhatsApp. Deze technologie is compatibel met tal van muziek-, podcast- of radio-apps zoals Deezer, Spotify, Radioplayer, TuneIn, YouTube Music, Stitcher of Audiobooks. Maar het is ook handig voor de navigatie. Het systeem kan adressen uit je agenda halen om ze rechtstreeks in de navigatie voor te stellen … of vraag het even aan Siri of OK Google!

P - WYSIWYG - Alignment Left

Autofabrikanten ontwikkelen ook eigen toepassingen

De boordsystemen van veel merken bieden ook hun eigen toepassingen aan. Je vindt er de officiële dealers, maar ook een heleboel functies waarmee je vanop afstand kunt controleren of je auto goed vergrendeld is, welk rijbereik je nog hebt, waar hij zich bevindt enz. Dit soort dienst is erg nuttig, vooral voor elektrische voertuigen. Als ze aan een laadpaal zijn gekoppeld, kun je de verwarming of airco alvast vanop afstand inschakelen voor je vertrek. Zo verbruik je minder energie van de accu.

P - WYSIWYG - Alignment Left

En morgen?

In de toekomst zullen de toepassingen aan boord van onze auto's nog diverser worden. Waarom? Gewoon omdat de meeste fabrikanten op weg zijn om Android Automotive te gebruiken. Dit is een open source besturingssysteem van Google. Hiermee kunnen nieuwe oplossingen en toepassingen op maat snel en eenvoudig geïntegreerd worden.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?