Mobiliteit is een centrale uitdaging geworden in ons leven. Bijna dagelijks moeten we ons verplaatsen door een steeds meer overbelaste omgeving. Hier volgen enkele tips om files en vertragingen te vermijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

1. Bereid je reis voor met verkeersinformatie

Of het nu gaat om een occasionele verre reis of een dagelijkse verplaatsing, je moet je trip altijd goed voorbereiden. Dat begint met het verzamelen van een heleboel informatie, zowel via internet als de traditionelere kanalen zoals radio of televisie. Heel wat radiostations delen immers verkeersinformatie mee. Je kunt onbezorgd rijden door de radio op de achtergrond aan te zetten en op het juiste moment te luisteren. Andere oplossing: surfen op het internet en een verkeerssite raadplegen (Touring Mobilis, inforoutes.beMobil Info enz.)

P - WYSIWYG - Alignment Left

2. Onderweg: realtime toepassingen

Het is niet omdat je je traject al hebt voorbereid, dat er zich geen nieuwe gebeurtenissen kunnen voordoen. Om je hiervoor te waarschuwen, is het nuttig om je gps in te zetten, voor zover die over een functie beschikt om verkeersinformatie te ontvangen. Dit werkt soms gewoon met het RDS van de autoradio via het TMC-signaal. Bovendien bieden veel merken geconnecteerde abonnementen met realtime verkeersinformatie aan zodat ze bij problemen altijd een omleiding kunnen voorstellen. Geen geconnecteerde gps? Geen probleem, je smartphone kan ook dienst doen als verkenner dankzij apps zoals Google Maps, Waze, Coyote, TomTom Go, Mappy enz. Keuze genoeg!

P - WYSIWYG - Alignment Left

3. Alternatieven: carpoolen

De files terugdringen is een zaak van iedereen. Iedereen kan er iets aan doen. Voor je werk leg je bijvoorbeeld vaak dezelfde trajecten af, net als je buren, collega's, vrienden, familieleden. Door zulke verplaatsingen te groeperen, vermindert het aantal auto's op de weg. Het delen van je auto of die van een ander is trouwens een zeer verrijkend en gezellig moment. Ook sociale netwerken, de HR-dienst op het werk of carpooltoepassingen (ComOn van Carpool, Commuty, enz.) blijven goede middelen om met andere geïnteresseerden in contact te komen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
autodelen

4. Het aantal verplaatsingen verminderen: deeltijds telewerk

Het aantal verplaatsingen beperken gaat hand in hand met de files verminderen. De coronacrisis heeft aangetoond dat bedrijven en werknemers – deels – even efficiënt blijven als ze telewerken. Als je werkgever het telewerk nog niet heeft geformaliseerd, is nu misschien wel dé gelegenheid om hem de formule voor te stellen. Of het nu een dag of twee per week is, zo vermijd je een heel aantal ritten en verminder je de drukte op de weg.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?