In België zijn er meer dan 500.000 motorfietsen en scooters ingeschreven. Een cijfer dat toeneemt, terwijl ons regenweer toch erg ontmoedigend kan zijn. Maar wie zijn dan die motorrijders?

 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Mobiliteit

Dit is een fenomeen dat vele Europese hoofdsteden kennen. Steeds meer Belgische pendelaars kiezen voor een scooter of motorfiets om naar het werk te gaan. Motorrijders genieten sinds 2011 een voordeel ten opzichte van automobilisten: ze mogen door de files rijden. In de praktijk gebruiken motorrijders de ruimte tussen de twee linkerrijstroken van de weg. Maar er zijn regels: ze mogen niet sneller rijden dan 50 km/u en ze mogen maar 20 km/u sneller rijden dan de voertuigen die in de file staan. De veiligheid van de motorrijders zou erop vooruit moeten gaan nu automobilisten sinds oktober 2020 de reddingsstrook moeten gebruiken.

Volgens een enquête van het studiebureau Transport & Mobility zouden de files met 40% afnemen als 10% van de automobilisten zou kiezen voor de motor of scooter voor hun woon-werkverplaatsing. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Plezier

Motorrijden is vaak ook een kwestie van passie. Het plezier van de ontsnapping, het gevoel van vrijheid en reizen in stijl … Op een grote Amerikaanse machine met een leren jas zoals in de films, een Duitse allroader met uitrusting die de meest extreme routes aankan, of de meest recente Japanse tourer waarmee je zonder problemen met z'n tweeën door Europa reist … Welke stijl je ook verkiest, iedereen deelt de liefde voor het motorrijden! Heb je nog nooit met de motor gereden, vraag dan aan je vriend, buurman of neef die motor rijdt om een ritje te maken. Je zal snel begrijpen dat motorrijden een ongeëvenaard gevoel geeft! Zelfs aan een beperkte snelheid en met een beperkt aantal pk's. Je kunt op een andere manier van het landschap genieten, je voelt de wind en binnen de snelheidslimieten kan je genieten van het bochtenwerk op landwegen.

 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
motorfiets in de stad

Het compromis

Door te kiezen voor een motor die tijdens de week en in het weekend bruikbaar is, verbind je het nuttige met het aangename. Met een minimum aan praktijkervaring profiteer je van de voordelen van de motorfiets tijdens je beroepsverplaatsingen en daarna trek je er met plezier op uit tijdens ritten of zelfs reizen. En als kers op de taart zijn er tientallen clubs om deze passie voor motorrijden te delen. En als sommigen het over 'echte' of 'valse' motorrijders hebben, moeten we gewoon zeggen dat er geen hiërarchie is in rijgenot en dat iedereen volgens zijn niveau en zijn behoeften moet kunnen rijden. 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?