Je ziet deze tweewielers heel vaak op de weg en je krijgt er echt zin in. Je waagt de sprong en je kiest voor een motor of scooter. Maar je moet beginnen bij het begin: het juiste motorrijbewijs halen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Welk rijbewijs voor welke motorfiets?

Deze overzichtstabel toont het type rijbewijs volgens je keuze:

Image
motor rijbewijs types
P - WYSIWYG - Alignment Left

Hoe krijg ik mijn rijbewijs (boven de 50cc)?

Er zijn 3 stappen:

  • het theoretische examen
  • het examen op het privéterrein van het examencentrum
  • het examen op de openbare weg

Je kunt het theoretische examen zonder begeleiding afleggen. Voor praktijkexamens is er sinds 2014 geen vrije keuze meer. Je moet dus een beroep doen op een rijschool. Je begeleider zal je trainen om de technische aspecten van de motorfiets onder de knie te krijgen en hem te besturen. Je leert de basis op een afgesloten parcours. Daarna leer je rijden op de openbare weg (minstens de helft van je opleidingsuren).

Tijdens het praktijkexamen wordt gelet op je bekwaamheid en je vermogen om de risico's van het rijden op een tweewieler te allen tijde in te schatten.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
motorrijbewijs instructeur

Een progressief rijbewijs

Om dit motorrijbewijs te halen, is een progressief systeem ingevoerd dat het vermogen van motorfietsen aanpast in functie van de leeftijd en de ervaring van de motorrijder. Het is niet gemakkelijk om je weg te vinden en te weten aan welke examens je kunt deelnemen. Deze overzichtstabel toont alle mogelijkheden, dus aan jou de keuze!

P - WYSIWYG - Alignment Left

Overzichtstabel

Tabel van de basisexamens en -opleidingen voor de 3 motorrijbewijzen + 50cc in functie van de leeftijd en reeds behaalde rijbewijzen:

Image
motor rijbewijs overzichtstabel

 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Ik heb mijn rijbewijs B al

Je kunt dan een bromfiets, scooter, lichte motorfiets of lichte vierwieler van categorie AM besturen. Afhankelijk van wanneer je je rijbewijs B behaalde, gelden hier de volgende regels:

  • Na 1 mei 2011: twee jaar later mag je een motor of scooter besturen van maximaal 125cc, begrensd tot 11kW/15pk, met een maximale vermogen/gewichtsverhouding van 0,1kW/kg, mits je 4 uur rijschoolopleiding hebt gevolgd. Geen praktisch of theoretisch examen.
  • Vóór 1 mei 2011: je mag met een bromfiets, een scooter of een motor rijden van maximaal 125cc, begrensd tot 11kW/15pk en met een maximale vermogen/gewichtsverhouding van 0,1 kW/kg. Je hoeft zelfs geen opleiding te volgen.
  • Vóór eind 1988: je mag met een motorfiets of scooter op de openbare weg rijden zonder beperking van vermogen of motorinhoud.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?