Geschikte kledij dragen is een must als je met een motor of een motorscooter op pad gaat. Het is niet alleen wettelijk verplicht als je op de openbare weg rijdt, maar motorkledij biedt je bescherming tegen de weersomstandigheden en een eventuele valpartij.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Om maar meteen een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen: specifieke, veilige motorkledij is alles behalve oncomfortabel om te dragen. De tijd dat de loodzware lederen motorkledij gangbaar was, ligt al vele jaren achter ons. Moderne motorkledij is een hoogtechnologisch product dat heel uiteenlopende eigenschappen combineert.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Wanneer je het reusachtige aanbod en de technische details van motorkledij bekijkt dan komt al snel het moment waarop je door de bomen het bos niet meer ziet. Met de volgende informatie gewapend behoud je echter het overzicht.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Soorten

Specifieke motorkledij kan onderverdeeld worden in drie groepen: bovenkledij, onderkledij en specifieke, waterdichte pakken.

  • Bovenkledij beschermt je tegen de weersinvloeden en eventuele verwondingen ten gevolge van een valpartij of een ongeval.
  • Onderkledij, die is ontwikkeld om in combinatie met bovenkledij gedragen te worden, is vocht- en temperatuur regulerend. Er bestaat zowel onderkledij voor warme als koude weersomstandigheden.
  • Waterdichte pakken zijn ontwikkeld om boven de bovenkledij gedragen te worden. Ze bieden enkel bescherming tegen indringend vocht en vormen veelal ook een extra barrière tegen rijwind.
P - WYSIWYG - Alignment Left

Maat

Kledij in de juist maat aanschaffen is heel belangrijk. Kledij die te klein is beperkt de bewegingsvrijheid en de bloedsomloop. Dat laatste zorgt ervoor dat het lichaam allesbehalve optimaal functioneert en ook sneller zal afgekoeld worden. Te ruim zittende kledij zit ongemakkelijk en zal meer rijwind vatten. Het gevolg daarvan is niet alleen een sterk verminderd comfort maar ook sneller vermoeid geraken. Pas altijd motorkledij met de kledingstukken die je er doorgaans onder draagt om een verkeerde aankoop op gebied van maat te voorkomen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Leder of textiel

De buitenlaag van bovenkledij kan zowel uit leder als uit textiel gemaakt zijn. De lederen kledij biedt een heel goede bescherming tegen schuren bij een ongeval of valpartij. Textiel kledij laat zich dan weer comfortabeler dragen, weegt doorgaans lichter en vergt minder onderhoud.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Binnenvoering

De binnenvoering van motorkledij is bij voorkeur uitneembaar. Door de voering te verwijderen kan de kledij ook in warmere omstandigheden comfortabel gedragen worden. Bovendien wordt dan de luchtstroom afkomstig van eventuele verluchtingsopeningen minder gehinderd bij zijn verkoelend en vochtregulerend werk. Eveneens een voordeel is dat de voering apart kan gewassen worden wat de hygiëne ten goede komt.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Protectoren

Degelijke motorkledij is altijd voorzien van CE gekeurde protectoren. Die hebben als taak de druk die optreedt ten gevolge van een impact over een zo groot mogelijk oppervlak te verdelen waardoor verwondingen vermeden of geminimaliseerd worden. De belangrijke plaatsen voor CE gekeurde protectoren zijn de schouders, de ellebogen, de rug en de knieën.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Waterdicht

Motorkledij kan onderverdeeld worden in waterdichte en niet waterdichte kledij. Wil je waterproof kledij aanschaffen koop dan enkel kledij waarvan de fabrikant uitdrukkelijk stelt dat zijn product waterdicht is uitgevoerd. Hou er ook rekening mee dat zelfs als zodanig aangeprezen motorkledij slechts zelden in staat is gedurende meerdere uren weerstand te bieden aan de regen. Alleen specifieke waterdichte pakken die boven de bovenkledij worden gedragen bieden die mogelijkheid maar die hebben dan weer andere nadelen. Condensvorming is bij langdurig gebruik zo goed als onvermijdelijk in 100 procent waterdichte pakken.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Prijs/kwaliteit

De vergelijking met de modewereld gaat ook voor motorkledij op; het is niet altijd zo dat de duurste stukken meteen ook in de praktijk de beste blijken. Wel is het aan te raden producten van gerenommeerde merken te kopen. Die kunnen putten uit hun jarenlange ervaring en investeren heel wat van hun tijd en centen in onderzoek van zowel materialen als constructies. Dat niet alleen specifieke kledijmerken degelijke motorkledij maken bewijzen diverse motormerken die in hun kledijaanbod kwaliteitsproducten aanbieden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Onderhoud

Het spreekt voor zich dat enkel goed onderhouden kledij langdurig voldoening zal schenken. Het is dan ook aangeraden de door de fabrikant verstrekte onderhoudsvoorschriften nauwgezet op te volgen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de kledij op de juiste manier laat drogen als je met een nat pak thuis komt. Veelal wordt het sterk afgeraden om de kledij in de buurt van een hevige warmtebron te drogen. Een goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur geniet doorgaans de voorkeur.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?