Autodelen of carsharing werkt volgens het abonnementsprincipe en biedt je de mogelijkheid om on-demand gebruik te maken van een auto.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Deze verhuur van zeer korte termijn, aangerekend per kilometer of volgens gebruikstijd, kan voor verschillende profielen geschikt zijn:

  • Je woont in de stad en beschikt over een ruime waaier van alternatieve oplossingen voor verplaatsingen, maar soms is de auto toch de enige efficiënte oplossing. In plaats van zelf een te kopen, kun je met autodelen op elk moment makkelijk gebruikmaken van de flexibiliteit van een auto.
  • Je woont in de stad en beschikt over een voertuig in het gezin, maar je hebt de voordelen van een tweede wagen nodig: autodelen kan aan die behoefte voldoen.
  • Je hebt een wagen, maar die is in sommige situaties niet geschikt voor de taak. Autodeeldiensten bieden soms specifieke modellen aan in hun vloot, om bijvoorbeeld grote goederen of meerdere personen te vervoeren.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
carsharing

Wat is autodelen?

Het gaat om een kortetermijnhuurdienst (zelfs voor een uur). Afhankelijk van de operatoren gaat het om een specifieke vloot of om wagens uitgeleend door particulieren of bedrijven. Er zijn twee formules:

  • Afhalen en parkeren in een carsharingstation of speciale parking (auto terugbrengen waar hij afgehaald werd).
  • Afhalen en parkeren in een specifieke zone (op de openbare weg, zonder verplichting om de auto terug te brengen).

Reserveren, afhalen en inleveren gebeurt via het internet. Het voertuig is toegankelijk via een code op smartphone.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Tarieven

De tarieven variëren naargelang de operatoren, de abonnementsformules, het type voertuig en de gemeente. Verzekeringen, belastingen en onderhoudskosten zijn voor rekening van de operator. Tanken moet gebeuren als de wagen het vraagt, met een betaalkaart van de provider. De klant betaalt dus geen brandstof of elektriciteit, dat zit inbegrepen in de huurprijs. In sommige gemeenten is ook de parking inbegrepen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?