Je auto zal jou en je gezin vele jaren en gedurende tienduizenden kilometers vergezellen. Het is daarom van cruciaal belang een auto te kiezen die bij je budget en je behoeften past. En dat hij ook aan je smaak en eisen aan comfort, connectiviteit en veelzijdigheid beantwoordt. Aarzel nooit om minstens 2 verschillende modellen te testen voor je beslist.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Hier zijn wat tips over hoe je je profiel kunt bepalen, en het type auto dat bij je past. Houd er ook rekening mee dat je gezinssituatie over 5 jaar anders kan zijn. Als je een vaste relatie hebt en je gezin zou kunnen uitbreiden, kies dan het profiel dat waarschijnlijk in de nabije toekomst bij je levensstijl past. Voor de keuze van motoren raden we je aan ook onze tabel op basis van jaarkilometrage te raadplegen. De tabel vult de onderstaande elementen aan.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
mobiliteitsprofiel cabriolet

Je woont in de stad, alleen of met z'n tweeën (of met huisgenoten), en zonder kinderen

Een compacte en gemakkelijk te besturen auto (minder dan 4,30m) is een must. Omdat je vaak in de stad bent, heb je waarschijnlijk andere mobiliteitsopties, en bevinden veel diensten zich dicht bij je woning. Daarom is een benzine, hybride of - als je een oplaadpunt hebt - elektrische auto die niet te gulzig of log is, de beste keuze. Maar als je voor je hobby of je sociale leven je woonplaats moet verlaten, soms vergezeld van 2 of 3 personen of met uitrusting in de koffer, dan kun je kiezen voor een groter model. In dit geval is niet alleen het volume van de kofferbak, maar ook de vorm ervan een criterium om regelmatig volumineuze voorwerpen te vervoeren.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Je woont in de stad, in een gezin met kinderen van maximaal 4 personen

Dan heb je een auto nodig die niet te groot is, maar toch 4 comfortabele zitplaatsen heeft, zelfs al heb je gemakkelijk toegang tot vele diensten in de buurt van je woning en vele mobiliteitsopties. De koffer van een gezinsauto moet groot genoeg zijn voor de boodschappen, en voor de school- en vrijetijdsspullen van de kinderen. Een hybride, benzine of (als je toegang hebt tot een dagelijks oplaadpunt) elektrische auto verdient de voorkeur. Als de auto ook gebruikt wordt voor regelmatige ritten van meer dan 100km met lading, moet je rekening houden met de afmetingen en de vorm van de kofferruimte. In dit geval is een plug-in hybride een te overwegen motortype.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Je woont in de stad met een groot gezin (minstens 3 kinderen)

Je ideale auto moet minstens 3 "echte" zitplaatsen hebben, d.w.z. zitplaatsen die breed genoeg zijn om alle kinderen comfortabel of in een veilig autostoeltje achterin te laten zitten. De kofferruimte moet ook plaats bieden aan alle gezins-, school- en vrijetijdsspullen, en aan bagage tijdens vakanties. De afmetingen van zo'n voertuig kunnen in de stad een handicap zijn. Het is mogelijk het voertuig te vervangen door een of twee compactere voertuigen en/of de voorkeur te geven aan alternatieve oplossingen in het dagelijks leven, zoals tweewielers. En voor vakanties of familietrips is het nog steeds mogelijk om een busje te huren.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
familie auto

Je woont op het platteland, alleen of met z'n tweeën (of met huisgenoten), zonder kinderen

De auto kan onmisbaar zijn voor je werk en je sociale leven, maar ook voor je dagelijkse taken. Hij moet voldoen aan je essentiële en professionele mobiliteitsbehoeften. Als je bijvoorbeeld soms carpoolt in je vrije tijd, zijn het aantal zitplaatsen en de afmetingen en vorm van de kofferruimte beslissende criteria alvorens een bestelbon te ondertekenen. De gezinsauto kan gecombineerd worden met een gemotoriseerde tweewieler voor ritten van enkele kilometers. In streken waar vaker winterweer heerst, zijn winterbanden of vierseizoenenbanden aan te bevelen van oktober tot eind april.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Je woont op het platteland in een gezin met kinderen van maximaal 4 personen

De auto blijft het ideale vervoersmiddel voor je familie-, zaken- en vrijetijdsreizen. Achter het stuur moet je vertrouwen hebben in de afmetingen, terwijl de auto toch een voldoende uitnodigende en comfortabele ruimte heeft voor de passagiers achteraan. Het volume van de bagageruimte en de configuratie ervan moeten beantwoorden aan je behoeften voor het vervoer van bagage, voorwerpen en boodschappen. In streken met strenge winters en winterse neerslag, zijn winterbanden of vierseizoenenbanden aan te bevelen van oktober tot eind april.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
auto oud koppel

Je woont op het platteland in een groot gezin

Aarzel niet en kies een grote auto met minstens 5 "echte" zitplaatsen en een "enorme" bagageruimte. Het zal vaak een ‘van’ of een minivan zijn, of zelfs een grote SUV of stationwagen. De auto zal veel gebruikt worden, dus is het belangrijk een model te kiezen waar iedereen zich prettig in voelt en dat alle uitrusting heeft die nodig is voor intensief gebruik. Behalve de afmetingen van de auto zijn ook de gemakkelijke toegang en de modulariteit van de kofferruimte van essentieel belang. De velgen moeten voorzien zijn van winterbanden of vierseizoenenbanden om de slechte weersomstandigheden van oktober tot eind april aan te kunnen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?