Er zijn drie mogelijkheden om een LEZ (lage-emissiezone) binnen te rijden als je auto niet voldoet aan de vereiste normen:

  1. een dagpass kopen (maximaal 8 keer per jaar) of de administratieve boete betalen
  2. een ander vervoermiddel gebruiken om op je bestemming te geraken
  3. een voertuig kopen dat voldoet aan de normen
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
LEZ probleem

Een dagpass kopen of de administratieve boete betalen

Voor uitzonderlijk gebruik van een niet-conform voertuig in een LEZ is er ook de mogelijkheid om binnen te rijden met een 'pass'. Zulke dagpas van 35 euro voor voertuigen die in principe geweigerd worden kan maximaal 8 keer per jaar gebruikt worden. Zonder een 'pass' betaal je een retributie of boete. Er zijn echter afwijkingen, bijvoorbeeld voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM's). Merk op dat je een hele reeks stappen moet nemen om je in zulk geval registreren.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Een ander vervoermiddel gebruiken om op je bestemming te geraken

Als je geen toelating of afwijking hebt, moet je je wagen parkeren aan de rand van de LEZ, bij voorkeur in een P+R-parking. Dat is parking verbonden aan een metro-, tram- of bushalte. Je kunt je traject dan voortzetten met het openbaar vervoer. Je kunt ook gebruikmaken van een autodeeldienst (carsharing) of een auto huren die voldoet aan de normen om de LEZ te kunnen binnenrijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Een voertuig kopen dat voldoet aan de normen

Als je budget het toelaat of als je het echt nodig hebt, kun je een auto kopen die toegelaten is in de LEZ('s) waar je regelmatig naartoe rijdt. Zorg ervoor dat je een model kiest dat niet alleen voldoet aan de normen die vandaag toegelaten zijn, maar ook aan de normen die in de toekomst van kracht zullen worden (minimum 5 jaar). De meeste steden en gewesten kondigen hun restrictiekalender meestal voor 10 jaar in de toekomst aan. Als je niet tijdig een nieuwe auto kunt vinden, zijn er nog heel wat tweedehandsmodellen die voldoen aan geldende normen in de LEZ.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
LEZ oplossingen

Opmerking

Door de invoering vanaf 1 januari 2022 in Brussel van het verbod voor Euro 4 dieselvoertuigen, is er een tolerantie tot 31 maart voor deze voertuigen, zodat iedereen zich kan aanpassen of van wagen kan veranderen. Boetes voor de Euro 4 diesels worden pas uitgeschreven vanaf 1 april, maar voor de andere categorieën die in 2021 al verboden waren, volgen boetes wel al vanaf 1 januari 2022.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?