De regels voor LEZ (lage-emissiezones) verschillen naargelang de stad die je binnenrijdt. Het is belangrijk om de signalisatie en de regels te kennen. Elke stad heeft andere minimumnormen. Er bestaan ook afwijkingen of verminderingen van de retributies voor bepaalde categorieën van voertuigen, zoals oldtimers, net als voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM's). Dit zijn de maatregelen in Antwerpen, Brussel en Gent.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Antwerpen, Gent en Brussel

  • In Antwerpen: in 2022 worden enkel nog diesels van Euro 5 en 6 en benzineauto's van Euro 2, 3, 4, 5 en 6 aanvaard in de LEZ. Euro 4-dieselvoertuigen moeten een retributie betalen (zie hieronder). In 2025 zal de vrije toegang beperkt worden tot diesels van Euro 6 en benzinevoertuigen van Euro 3, 4, 5 & 6. Euro 5-diesels moet een retributie betalen.
  • In Brussel: in 2022 worden enkel diesels van Euro 5 en Euro 6 en benzineauto's van Euro 2, 3, 4, 5 en 6 nog aanvaard in de LEZ. In 2025 zal de vrije toegang beperkt worden tot diesels van Euro 6 en benzinevoertuigen van Euro 3, 4, 5 & 6.
  • In Gent: in 2022 worden enkel diesels van Euro 5 en Euro 6 en benzineauto's van Euro 2, 3, 4, 5 en 6 nog aanvaard in de LEZ. Euro 4-dieselvoertuigen moeten een retributie betalen (zie hieronder). In 2025 zal de vrije toegang beperkt worden tot diesels van Euro 6 en benzinevoertuigen van Euro 3, 4, 5 & 6. Euro 5-diesels moet een retributie betalen.
  • In Antwerpen en Gent kunnen Euro 4-diesels enkel in de LEZ binnen mits een retributie van €30/week tot €365/jaar in Antwerpen en €15/week tot €345/jaar in Gent. Niet-toegelaten voertuigen kunnen maximaal 8 keer per jaar (€35/dag) tegen betaling een uitzondering verkrijgen.
P - WYSIWYG - Alignment Left

Administratieve boetes

  • Antwerpen en Gent: de boete voor binnenrijden met een niet-toegelaten voertuig bedraagt eerst 150 euro, de tweede keer 250 euro en daarna elke volgende keer 350 euro.
  • Voor Brussel: bij toegang tot de LEZ zonder pass of toelating bedraagt de boete 350 euro, maar ze kan maar één keer per kwartaal geïnd worden. Dat komt dus overeen met een maximum van €1400/jaar.
P - WYSIWYG - Alignment Left

Officiële websites met gedetailleerde informatie, registratie van een voertuig, betalingen en aanvragen voor uitzonderingen:

P - WYSIWYG - Alignment Left

In het buitenland?

Voor steden in het buitenland kan je terecht op gespecialiseerde sites, bij de bevoegde autoriteiten of eventueel bij je verblijf ter plaatse (hotel, camping, vakantiehuis, vrienden). Indien nodig kun je ook contact opnemen met de toeristische of diplomatieke vertegenwoordiging in België.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?