Tolpoortjes hebben als voordeel dat je ze niet kunt missen! Helaas zijn er veel tolplichtige of verboden zones in het buitenland die moeilijker zichtbaar zijn. Informeer altijd naar de regels en beperkingen van de landen die je bezoekt. Er zijn gespecialiseerde reis- en autowebsites met deze informatie. Hier vind je een overzicht van de buurlanden of landen waar veel Belgen komen.

Frankrijk

Pas op voor lage-emissiezones (ZFE in het Frans) en voor zones die gedifferentieerd verkeer toepassen. De eerste hebben permanente beperkingen en de laatste zijn zones met tijdelijke beperkingen tijdens verontreinigingspieken. Ze worden door de prefecten ingesteld, soms de dag voor de invoering ervan. Het is daarom belangrijk om de actualiteit goed te volgen. De niveaus van de beperkingen worden bepaald door het milieuvignet van Crit'Air. Dit vignet kun je alleen bestellen op de officiële website van het Ministerie van Ecologische Transitie (Ministère de la transition écologique). Gezien de prijs van €4,51 (inclusief portokosten voor België), en het feit dat het geldig is zolang je niet van voertuig verandert, kun je het best vóór je vertrek naar Frankrijk kopen. Hou er ook rekening mee dat het vignet verplicht is in Parijs en in de regio Île-de-France (binnen de omtrek van de A86). Alle grote Franse steden hebben al gedifferentieerde verkeersregels of zullen die tegen 2024 hebben.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Frankrijk milieuvignet Crit'Air LEZ

Nederland

Een LEZ heet in Nederland een ‘Milieuzone’. De steden Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben er een. Ze zijn verboden voor diesels die niet minstens aan de Euro 3 of Euro 4 normen voldoen, zoals op de borden staat aangegeven.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Nederland milieuzone LEZ

Duitsland

Bijna alle Duitse steden beperken de toegang tot hun agglomeraties. De Duitse LEZ heet 'Umweltzone'. Om binnen te komen moet je een groene milieusticker hebben, een 'Feinstaubplakette'. Die is online te koop, net als in een paar verkooppunten in België en enkele gespecialiseerde autozaken in Duitsland. Het inschrijvingsbewijs moet daarbij voorgelegd worden. Sommige steden verbieden ook diesels die niet Euro 6 of Euro 5 zijn in bepaalde straten of gebieden van de stad.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Duitsland Umwelt Zone LEZ

Italië

In Italië hebben heel wat steden, en soms zelfs dorpen, zones met beperkt verkeer: ZTL's. Dit zijn gebieden die gereserveerd zijn voor plaatselijke bewoners, en soms voor gasten. Het is essentieel dat je contact opneemt met je hotel of gastheer om te weten te komen wat de regels zijn voor het betreden van het gebied met een auto met een buitenlands kenteken of zelfs met een huurauto met Italiaans kenteken van buiten de plaatselijke omgeving. Sommige ZTL's zijn tijdelijk, met beperkte uren, andere zijn permanent. De boetes zijn hoog!

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Italië zona traffico limitato LEZ

Spanje

Barcelona en Madrid hebben toegangsbeperkingen. Voertuigen met Spaans kenteken moeten een milieusticker hebben om toegang te krijgen tot bepaalde gebieden. Buitenlanders kunnen dit soort sticker nog niet aankopen en daarom wordt hun standaard de toegang geweigerd. Je gastheer of hotel kan wel een uitzondering aanvragen. Informeer je voor je vertrekt.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Zwitserland

Het vignet is een jaar geldig en is verplicht op de Zwitserse autowegen. Het is in Frankrijk te koop bij bepaalde benzinestations, aan de grens en in veel verkooppunten in Zwitserland. Dit vignet kan in 2023 elektronisch worden. De stad Genève heeft ook een lage-emissiezone. Toegang is toegestaan met een Franse Crit'Air-sticker.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Oostenrijk

Het vignet is verplicht op het Oostenrijkse snelwegennet. Het is mogelijk er een te kopen met een geldigheid van 10 dagen of 2 maanden. Je kunt ook kiezen voor een elektronisch vignet.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Andere landen

Let ook op in de volgende landen. Je hebt er stickers nodig, er zijn elektronische tolsystemen met registratie of bakjes, of je moet er een stadstol betalen: Noorwegen, Frankrijk, Tsjechië, Slovenië, Zweden.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?