Reizen (bijna) zonder beperking, dat is wat deze vans voor ons betekenen, echte symbolen van vrijheid en onafhankelijkheid. Je kunt er naar hartenlust mee verkennen, reizen en een vakantie met het hele gezin beleven - zelfs een grote - als ze goed uitgerust zijn

P - WYSIWYG - Alignment Left

Een beetje woordenschat

De technische definitie van een motorhome (camper of mobilhome) is: elk voertuig voor speciale doeleinden van categorie M dat ontworpen is om als woning te worden gebruikt en waarvan het woongedeelte ten minste de volgende uitrusting bevat:

  • stoelen en een tafel
  • stapelbedden die al dan niet in zitplaatsen omgevormd kunnen worden
  • een keukenhoek
  • opslagruimte
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
vakantie vans

Rijbewijs

Een rijbewijs B is voldoende als je een motorhome kiest met een maximaal toegestane massa (MTM) van niet meer dan 3,5T en waarvan het interieur ontworpen en gebouwd is voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Je moet echter wel over een rijbewijs C1 beschikken voor een motorhome met een MTM van tussen de 3,5T en 7,5T. Bovendien moet je voor deze tweede categorie voertuigen ook over een verklaring van geschiktheid (medisch attest) beschikken.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Technische controle en belastingen

Je nieuwe motorhome moet een technische controle ondergaan wanneer hij voor het eerst in gebruik genomen wordt. Nadien moet je je jaarlijks melden voor een periodieke controle. Je hoeft geen BIV (belasting op inverkeersstelling) te betalen en de verkeersbelasting wordt berekend volgens het MTM.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Enkele regels

Voor het parkeren gelden dezelfde regels als voor privé-auto's. Als je in je motorhome wilt overnachten, is dat toegestaan, tenzij een plaatselijke regelgeving deze mogelijkheid verbiedt of beperkt. Je vindt steeds meer parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor motorhomes, soms met een servicepunt. Op de serviceplaatsen kunnen reizigers hun 'grijs afvalwater' (douches, afwas) en 'zwart afvalwater' (WC) legen. Het inslaan van drinkwater en aansluiting op het elektriciteitsnet zijn voorzieningen die soms worden aangeboden.

De snelheidsbeperkingen blijven dezelfde, behalve voor motorhomes met een MTM van meer dan 3,5T. Ze mogen niet sneller rijden dan 90 km/u op autosnelwegen en 2x2-vakswegen. Wees je er in het buitenland van bewust dat de kosten voor tol of een wegenvignet voor een motorhome vaak hoger zijn dan voor een gewone auto.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
motorhomes water

Verschillende types

  • De motorhome met alkoof heeft een goede binnenhoogte en de overhang boven de bestuurderscabine dient als slaapruimte. Hij biedt tot 7 zitplaatsen.
  • De integrale motorhome heeft een nogal afwijkend silhouet, omdat de bestuurderscabine in de motorhome geïntegreerd is.
  • Het profiel bevordert de aerodynamica. Hij is vollediger en duurder dan de motorhomes met alkoof, en biedt comfortabel plaats voor twee.
  • De omgebouwde bestelwagen behoudt de oorspronkelijke carrosserie van het voertuig, met extra openingen (erkerramen, ventilatieroosters, enz.) en comfort als een toilet, TV, koelkast of zelfs een douche.
  • De pick-up en zijn afzetbare woonruimte passen beter bij avonturiers en vormen een ideale basis voor flexibele mobiliteit.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
motorhome nacht
P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?