Overweeg de keuze van een dakkoffer, fietsenrek of skidrager grondig. Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden als je dakrails koopt en gebruikt.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Dakrails

Een dakkoffer of andere op het dak gemonteerde transportuitrusting moet aan de dakrails vastgemaakt worden. Er zijn verschillende oplossingen, variërend van de originele dakrails op de auto tot het installeren van dakrails op de daartoe voorziene bevestigingspunten (indien aanwezig). Dit bepaalt de soort bevestiging. Het is nuttig om je bij de verkoper van de uitrusting te informeren. Zo nodig kan het nuttig zijn om een demonstratie te vragen en het systeem op je auto uit te proberen. Zie de maximale gewichtslimieten op het dak en het maximale draagvermogen van de dakrails niet over het hoofd.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Dakkoffer

Dakkoffers variëren in grootte en kwaliteit. Er zijn zelfs "zachte" modellen. In elk geval mag de lengte ervan het dak niet overschrijden in die mate dat het zicht en de balans van de auto erdoor belemmerd worden. Het materiaal van de koffer beïnvloedt de waterdichtheid, het brandstofverbruik (totaal gewicht) en de bescherming tegen diefstal. De vorm beïnvloedt ook de stroomlijn en het brandstofverbruik. Het type opening beïnvloedt het gemak van toegang en (uit)laden. Niet onbelangrijk.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
dakkoffer auto

Fietsenrek

Het op het dak gemonteerde fietsenrek is het veiligst. Maar het is niet de gemakkelijkste manier om fietsen te plaatsen en te verwijderen; vooral niet met een hoge auto. Het verhoogt ook sterk de windbelasting en de totale hoogte van het voertuig. Er is een andere betrouwbare oplossing: de fietsdrager op een trekhaak. Die maakt het makkelijker om fietsen te plaatsen en los te maken, maar vermindert het zicht naar achteren vanaf de achteruitkijkspiegel. Let op: het vervoer van fietsen op een rek op de achterklep of trekhaak is in Portugal verboden. In Spanje en Italië moet dit soort apparatuur gemarkeerd worden met een specifiek bord (rood en wit) dat achterop de auto, op de fietsdrager, moet worden aangebracht.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
fietsenrek auto

Skidrager

De skidrager moet geschikt zijn voor het aantal te vervoeren ski's (of monoski's of snowboards) en de afmetingen van het voertuig. De sterkte van het bevestigingssysteem is essentieel. In elk geval is een magnetische skidrager te vermijden omdat deze los kan raken. Het is beter een systeem te gebruiken dat aan dakrails bevestigd is.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Let op

Houd rekening met de hoogte van het voertuig met de lading op het dak. Dit is vooral belangrijk voor de toegang tot ondergrondse parkings, in zones met beperkte hoogte en voor tolheffing op autowegen. Voor dat laatste betaal je, zelfs met dakkoffer, meestal de prijs van een auto, zonder extra toeslag. Maar door de totale hoogte zou het detectiesysteem de verschuldige tol verkeerd kunnen inschatten. Controleer het bedrag zorgvuldig voor je betaalt. Er is echter vaak een toeslag voor veerboot- of piggyback-transport (trein + auto). Tenslotte neemt het brandstofverbruik sterk toe bij ladingen op het dak. Vergeet niet deze uitrusting te verwijderen zodra ze niet meer nodig is.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?