Veel vakmensen vragen zich af of ze een licht bedrijfsvoertuig kunnen aanschaffen dat een echt werkinstrument is. Reiskosten zijn meestal een belangrijke post in de uitgaven van een bedrijf. Je vraagt je misschien af of het beter is te kopen of te huren. Er is geen gemakkelijk antwoord op deze vraag. Dit moet per geval bekeken worden. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om te helpen. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Welke mogelijkheden en criteria?

Niet ieders werksituatie en behoeften zijn hetzelfde en, gelukkig, zijn er een aantal verschillende oplossingen voor je beschikbaar:

  • aankoop
  • verhuur op lange termijn, leasing
  • kortetermijnverhuur
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
schilder licht bedrijfsvoertuig

Er zijn bepaalde criteria die je helpen om een keuze te maken, en je moet een aantal punten in overweging nemen voor je de knoop doorhakt.

  • Is je activiteit seizoensgebonden of varieert ze naargelang de diensten die je aan je klanten verleent? Als je vaak een bestelwagen gebruikt, maak dan een inschatting van hoeveel dagen je een bestelwagen nodig hebt en wat je behoeften zijn. 
  • Hoe is de verkeerssituatie in de omgeving van je bedrijf en/of je klanten? Houd rekening met voorschriften zoals LEZ’s en de toestand van de wegen in sommige gebieden. Een schatting van je jaarlijks afgelegde kilometers zal ook een bepalende factor zijn, net als de onderhoudskosten.
  • Wat zijn je beperkingen qua volume en uitrusting? Als je op korte termijn plannen hebt voor je bedrijf, bedenk dan dat die een invloed zullen hebben op je mobiliteit. Een investering wordt over verschillende jaren berekend.
  • Wat is je budget en financiële situatie? Je boekhouder of belastingadviseur kan je bij deze denkoefening helpen, zodat de financiële en fiscale keuze optimaal is.
P - WYSIWYG - Alignment Left

Als je onbeslist bent, kun je de formule voor kortetermijnverhuur gebruiken. Zo kun je verschillende voertuigen uitproberen en analyseren of ze geschikt zijn voor wat je zoekt. Je kunt op verschillende verhuursites kijken voor prijzen. Vraag ernaar bij de dealer en als je de offertes krijgt, vergelijk ze dan voor je beslist.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?