Je hebt besloten een nieuwe auto te kopen, gefeliciteerd! Je zou graag voor financiering kiezen maar je aarzelt nog over de formule. Deze verduidelijkingen zullen je beslissing gemakkelijker maken.
Verschillende formules
- De lening op afbetaling: een vaste looptijd en een vaste maandelijkse afbetaling. Geen voorschot vereist en je mag de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting meerekenen. Dit is een interessante optie als je geen eigen vermogen hebt, maar de rente is vaak hoger.
- Het ballonkrediet: het succes ervan neemt toe bij mensen die graag regelmatig van model veranderen en toch binnen hetzelfde merk blijven. Het doel is je maandelijkse afbetaling te verminderen. Natuurlijk moet je hiervoor een groter voorschot betalen. Er is een vast aantal kilometers bepaald dat zo goed mogelijk moet worden nageleefd. De laatste maandelijkse betaling (de ballon) wordt berekend op tussen 30 en 50% van de aankoopwaarde van het voertuig. Je hebt dan aan het eind van het contract de keuze: of je betaalt het hele bedrag en wordt eigenaar van je auto, of je levert hem in en begint een nieuwe financieringsregeling met het risico dat je in een spiraal terechtkomt.
- De aankoop op afbetaling: dit is een combinatie van de eerste twee formules. Je betaalt een voorschot van minstens 15% van de aankoopsom en daarna vaste maandelijkse afbetalingen tot het einde van de vaste termijn. Het tarief is vaak lager.
- Private lease: je huurt de auto voor een bepaalde periode en een bepaald aantal kilometers en betaalt een vaste maandelijkse vergoeding. Je kunt belastingen, verzekering, onderhoud, enz. meerekenen. Wees je ervan bewust dat je de auto aan het eind van de leaseperiode in goede staat moet inleveren, en dat eventuele schade je kan aangerekend worden.
Verschillende gesprekspartners
- De bankier: je hebt er een vertrouwensrelatie mee en hij of zij kent je situatie.
- De dealer: alles wordt via de dealer geregeld, soms met een promotie zoals tijdens het Autosalon of gekoppeld aan een model.
- Online: je kunt gemakkelijk vergelijken, snel antwoord krijgen, maar hebt niemand om mee te praten. Een goede basis als je met je bankier of handelaar wilt onderhandelen.
Verschillende tarieven
Om gemakkelijk te kunnen vergelijken, gebruik je het JKP, het Jaarlijks Kostenpercentage. Het wordt uitgedrukt in % en omvat absoluut alle kosten die op het dossier van toepassing zijn. Het is illegaal om meer aan te rekenen. Het JKP varieert volgens het te ontlenen bedrag, de looptijd en de instelling. Sommige sites helpen je een keuze te maken door je de verschillende aanbiedingen te laten vergelijken, b.v.: www.topcompare.be - www.spaargids.be - www.beste-autolening.be - www.simulatielening.be. Sommige instellingen bieden ook betere tarieven als de auto een lage CO2 -uitstoot heeft.
Advies
- Praat bij de dealer pas over financiering nadat je onderhandeld hebt over een aanbod om je oude auto over te nemen.
- Neem een kredietopschortingsclausule op in de bestelbon voor je nieuwe auto. Deze zal van pas komen als je krediet niet toegekend wordt.
- Vergelijk de aanbiedingen, maar altijd via het JKP. Vergelijk een maandbedrag niet met een JKP, de berekening zal vertekend zijn.
- Een 0%-tarief verbergt soms andere voorwaarden (minder korting, omnium...).
- Je kunt een verzekering afsluiten in geval van een probleem (ziekte, verlies van werk, enz.).
- Je hebt 14 dagen om je krediet per aangetekende brief te annuleren.
- Lees de algemene voorwaarden, zoals je bij elk contract zou doen.