Wil je een nieuwe auto of motor kopen maar wil je er niet veel geld aan uitgeven? Leasen, of huren op lange termijn, kan dan een alternatief zijn voor kopen. Natuurlijk moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen voor je een beslissing neemt, om onaangename verrassingen te vermijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Het principe

Leasen gaat via een langdurige huurovereenkomst, dus je bent niet de eigenaar van het voertuig. Een financiële instelling of leasingmaatschappij koopt het mobiliteitsobject van je keuze bij de dealer die jij kiest. Je betaalt een maandelijkse huur voor een vaste periode van tussen de 24 en 60 maanden. Aan het einde van het contract heb je de keuze om het voertuig te kopen en de bij het begin van het contract overeengekomen restwaarde te betalen, of te kiezen voor een nieuw model dat beter aan je behoeften voldoet.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
moet ik voor leasing gaan?

Drie systemen

De voorwaarden zijn soms ingewikkeld of worden misbruikt. Maar in feite is het heel eenvoudig, er zijn 3 categorieën: 

  1. Financiële leasing: net als bij financiering betaal je vaste maandelijkse termijnen. De waarde van de aankoopoptie is maximaal 15% van de verkoopprijs exclusief BTW. Bovendien kun je, als je dat wilt, opties toevoegen voor onderhoudskosten, die je dan niet meer hoeft te betalen. Het voertuig wordt op jouw naam ingeschreven. Dit betekent dat je er ook belastingen en verzekeringen voor betaalt.
  2. Operationele leasing: de all-in formule stelt je in staat een nauwkeurig budget te respecteren zonder je zorgen te maken over extra of onvoorziene uitgaven. Behalve de huur omvat je contract ook onderhoud, belastingen, verzekering en bijstand. Verschillende opties geven je de mogelijkheid om banden, brandstof en andere diensten à la carte toe te voegen, afhankelijk van de leasingmaatschappij.
  3. Financiële renting: het principe is identiek aan financiële leasing, maar de aankoopoptie zal hoger zijn dan 15% van de verkoopprijs exclusief BTW.

Je boekhouder zal je ook raad moeten geven, want terwijl financiële leasing als een aankoop wordt beschouwd en dus op de actiefzijde van je balans staat, worden de andere twee opties door de fiscus als uitgaven beschouwd.

P - WYSIWYG - Alignment Left

De voordelen

  • vaste kosten = geen vervelende financiële verrassingen
  • administratief beheer door de leasingmaatschappij = gemak en tijdsbesparing
  • vaste termijn = periodieke verandering van mobiliteit
  • restwaarde = geen doorverkoop van het voertuig of terugkoop tegen een gunstige prijs
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
leasing: een juiste keuze?

Advies

  • Bepaal je jaarkilometrage, zodat je die niet overschrijdt.
  • Breng het voertuig in goede staat terug om te voorkomen dat schade in rekening wordt gebracht.
  • Gebruik de belastingformule die het best bij je past.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?