De markt voor lichte bedrijfsvoertuigen (LCV's) groeit snel en de fabrikanten breiden hun gamma uit om aan veel verschillende eisen te voldoen. Afhankelijk van je beroep zul je verschillende behoeften hebben en je moet uitzoeken wat het beste bij je past. Twee van de belangrijkste criteria zijn het laadvermogen en de indeling van je bestelwagen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Verschillende categorieën

Uit fiscaal oogpunt is het belangrijkste criterium de enkele of dubbele cabine. Voor commercieel of industrieel gebruik zal je keuze vooral gebaseerd zijn op het achterste deel, d.w.z. het volume ervan.

Wat al deze voertuigen gemeen hebben is dat voor allemaal een rijbewijs B nodig is en ze een bruto voertuiggewicht (GVW) hebben van niet meer dan 3,5 ton. Is het gewicht groter, dan bestuur je een "zware vrachtwagen", waarvoor een vrachtwagenrijbewijs nodig is.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
lichte bedrijfsvoertiigen Volkswagen

De bestelwagen

Vrij vergelijkbaar met een personenauto qua rijgedrag. Hij biedt je wendbaarheid en een kleine voetafdruk. Hij is dus geschikt voor je professionele verplaatsingen in de stad. De lengte varieert van 1,80 tot 2 meter en de hoogte is niet meer dan 1,50 meter.

Bijvoorbeeld: VW Caddy, Peugeot Partner, Mercedes Citan, Opel Combo, Renault Express, Citroën Berlingo Van, Ford Transit Courier, Nissan Townstar …

P - WYSIWYG - Alignment Left

De compacte bestelwagen

Hij is geschikt voor vele situaties en vormt een echt compromis tussen laadvermogen en rijplezier. Zijn sterke punt is zijn veelzijdigheid. Ze zijn vaak minder dan 2 meter hoog en de afmetingen vormen geen beperking (zelfs niet voor het parkeren). Door zijn lengte kan hij aan de meeste gebruiksdoeleinden aangepast worden.

Bijvoorbeeld: VW Transporter, Peugeot Expert, Mercedes Vito, Ford Transit Custom, Citroën Jumpy, Fiat Doblo, Nissan Primastar…

P - WYSIWYG - Alignment Left

De grote bestelwagen

Dit segment biedt je een ruime keuze aan mogelijkheden met op maat gemaakte indelingen. De lengte is tot 5 meter en de hoogte is iets meer dan 2 meter bij verhoogde versies.

Bijvoorbeeld: Renault Master, Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, VW Crafter, Ford Transit 2T, Citroën Jumper, Peugeot Boxer, Nissan Interstar, Toyota Proace Van, Iveco Daily, Man TGE …

P - WYSIWYG - Alignment Left

De pick-up

Je bondgenoot als je moet slepen of moeilijk begaanbare wegen moet gebruiken. Je keuze van het type cabine beïnvloedt het laadvermogen van de laadbak Hij laat veel aanpassingen toe.

Bijvoorbeeld: Ford Ranger, VW Amarok, Toyota Hilux, Isuzu D-Max … 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
pick-up

Bijzonderheden

Voor verschillende bedrijfsvoertuigen kun je ook kiezen voor:

  • een verlengde of verhoogde versie
  • een grotere cabine als je een team moet vervoeren
  • een combi-versie voor het vervoer van mensen en bagage
  • een chassis met cabine voor een koeleenheid of kiepwagen, of om je belading te vergemakkelijken 
  • elektrische, hybride of CNG-motoren

De keuze van een LCV is heel belangrijk en moet goed afgestemd zijn op je activiteit. Je past het voertuig aan je behoeften aan en niet andersom. Win advies in bij de merkspecialisten die je bij je project zullen begeleiden en denk na over de nodige uitrusting die tijd bespaart en onmiskenbaar comfort biedt voor je dagelijks leven.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?