Je hebt je bedrijfsvoertuig gekozen en zit binnenkort achter het stuur van je nieuwe werkpartner. Maar het idee om een bestelwagen te besturen, groot of klein, kan afschrikwekkend zijn. Wees gerust, de meeste LCV's rijden als auto's en hebben een identieke functionaliteit. Je kunt je echter wel voorbereiden met deze praktische tips.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Kennen en temmen

Zoals bij elk nieuw voertuig is het belangrijk de tijd te nemen om elkaar te leren kennen:

  • Zoek je rijpositie en maak de nodige aanpassingen aan de stoel zodat je comfortabel bij de pedalen en het stuur kunt.
  • Stel je buitenspiegels af. Deze zijn groter, vooral om het ontbreken van een binnenspiegel te compenseren. Het is even wennen en de juiste hoek vinden. Vergeet ook niet te oefenen met het afstellen ervan als je een aanhanger aankoppelt.
Image
buitenspiegels bestelwagen
  • Raak gewend aan het dashboard en vind de diverse bedieningen zoals de ruitenwissers, richtingaanwijzers, parkeerhulp, enz.
  • Houd rekening met de nieuwe afmetingen en de hoogte van je voertuig als het verhoogd is. Pas op voor bruggen en ondergrondse parkeergarages.
  • Als je een koppelsysteem met je telefoon hebt, activeer het dan terwijl je stilstaat en bekijk hoe je toegang krijgt tot de verschillende functies.
  • Besteed wat tijd aan het uitproberen van manoeuvres en het rijden om je bestelwagen onder de knie te krijgen in een gebied met rustig verkeer. Let vooral op de draaicirkel en het rijgedrag in bochten. Pas je snelheid aan en "draai wijd".
  • Als je je bestelwagen moet inladen, vergeet dan niet de lading gelijkmatig te verdelen en je goederen vast te zetten met de bijgeleverde haken. Overschrijd in geen geval de gewichtslimieten, zowel voor je veiligheid als uit wettelijk oogpunt. Je voertuig rijdt anders als het leeg of geladen is, dus pas je snelheid aan. 
Image
lading bestelwagen
P - WYSIWYG - Alignment Left

Zoals bij alle voertuigen is een belangrijk deel van het rijden het houden van veilige afstanden en het anticiperen op remmen. Dit is vooral belangrijk bij een voertuig met een zware lading, omdat de remweg dan langer wordt. Het is over het algemeen aan te raden minstens vier seconden tussen jou en de auto voor je te laten.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Vergeet niet dat professionele instructeurs je ook advies kunnen geven tijdens een rijcursus.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?