Als je op zoek bent naar een elektrische lichte bedrijfswagen, zul je merken dat er voldoende aanbod is. De traditionele fabrikanten van dit type voertuig hebben zich aan de markt aangepast. Er zijn al heel wat elektrische tegenhangers van de versies met verbrandingsmotor, ook al zijn sommige wel aangekondigd maar nog niet op de markt gebracht. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Je behoeften

Wat je zoekt: ruimte! Dit is geen probleem omdat de batterijen geen invloed hebben op de laadvolumes. Het effect is verschillend voor de maximale toegelaten massa, maar het extra gewicht van de batterijen wordt vaak gecompenseerd door een betere vering. Tenslotte vormt het laadvermogen geen belemmering.

Laten we drie modellen vergelijken om er zeker van te zijn dat de thermische en elektrische varianten vergelijkbare resultaten hebben:

Image
elektrische bestelwagens VS thermisch
P - WYSIWYG - Alignment Left

Je autonomie

Is je werkterrein over het algemeen beperkt tot je provincie? Dan zal de actieradius van een elektrische bestelwagen voldoende zijn. De aangekondigde afstanden vóór het opladen liggen tussen 130 en 350km bij normaal gebruik. Het is redelijk om 75% van het aangekondigde aantal te verwachten om onaangename verrassingen te voorkomen. Bij langere ritten is een rustplaats met laadpaal bijzonder welkom, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze.

Image
elektrische bestelwagens autonomie
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
groene elektrische bestelwagens

Je budget

Raadpleeg je boekhouder om je bij deze aanschaf te helpen, want de rekening zal aanzienlijk hoger uitvallen voor de aanschaf van een elektrische bestelwagen. Als je de prijzen van de basismodellen vergelijkt, zul je merken dat ze hoger zijn dan die van een bestelwagen met verbrandingsmotor. Deze vergelijking moet echter genuanceerd worden omdat het uitrustingsniveau van een elektrische auto vaak hoger is. De transmissie zal vergelijkbaar zijn met een automatische versnellingsbak en rijhulpmiddelen behoren vaak tot de standaarduitrusting. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

Catalogusprijzen voor basismodellen op 5/11/2021 (onder voorbehoud)

Image
elektrische bestelwagens prijzen
P - WYSIWYG - Alignment Left

Fiscaliteit

Het fiscale regime voor lichte bedrijfsvoertuigen komt vaak ter sprake en is ook aantrekkelijk voor particulieren. In feite vermijd je de BIV en profiteer je van een verkeersbelasting die beperkt is tot een maximum van €148 voor een voertuig van 3.5 ton. Hier geldt het systeem van de belasting op elektrische voertuigen. Als financiële voordelen niet de doorslaggevende factor voor deze aankoop zijn, dan is het wel het milieu-aspect dat beslissend zal zijn, vooral voor de toegang tot LEZs. Voorts bespaar je ook op brandstof.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Het aanbod

De elektrificatie van deze kleine bestelwagens ging traag van start, maar nu bieden de fabrikanten een ruim gamma aan. Het Autosalon is voor jou een geschikt moment om het te ontdekken en om te vergelijken.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?