Ja! Met een elektrische auto kun je lange afstanden afleggen. Maar onder bepaalde voorwaarden:

  • Koop een elektrische auto met een batterij van minstens 55kWh voor voldoende bereik op snelwegen (bij wettelijk toegelaten snelheid).
  • Met een batterij van meer dan 70kWh levert dat meestal een bereik van minstens 300km op de snelweg op.
  • Koop een gelijkstroomlader van minstens 100kW (standaard of optioneel).
  • Zorg dat je over twee badges/betaalkaarten beschikt die geldig zijn bij verschillende exploitanten, ook in het buitenland, voor de snelle laadpalen.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
lange ritten met een elektrische auto

Dan kun je gebruik maken van pauzes om de twee uur ongeveer om de auto in 30 minuten voldoende op te laden bij snellaadstations (minimaal 100kW). Zodra de batterij 80% bereikt, wordt het opladen langzamer. Het heeft dus geen zin nog langer te wachten met de hoop boven de 90% uit te komen, want dat zal contraproductief werken. Je kunt dan met een gerust hart je reis voortzetten.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Aarzel niet om de airconditioning te gebruiken bij het laden om je interieur op de juiste temperatuur te houden. Omdat de elektriciteit rechtstreeks uit de laadpaal wordt teruggewonnen, hoef je bij het herstarten niet veel energie te gebruiken om de temperatuur van je auto te verlagen of te verhogen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
vakantie elektrische auto

Het is ook belangrijk om een verblijfplaats met laadstations (zelfs langzame 7,4kW of 11kW) te plannen als je op reis gaat met minstens één overnachting. Deze zijn handig om tijdens de nacht of het verblijf op te laden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Vergeet niet op problemen te anticiperen door de snellaadstations op je route te lokaliseren, alsook de snelwegen die ermee uitgerust zijn. Hiervoor bestaan gespecialiseerde websites en toepassingen. De navigatie van je elektrische auto geeft ook de beschikbare laadpunten aan. Met een verbonden dienst is het soms zelfs mogelijk hun status te kennen (vrij, bezet, buiten gebruik). In elk geval mag je niet tot het laatste moment wachten om de auto op te laden. Het is veiliger om bij elke stop, zo snel mogelijk, een laadpaal te zoeken zodra de accu 10% bereikt.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
laadpaal
Interessant?