Je wilt een elektrische auto. Het gebruik ervan vereist een laadpunt dat dagelijks gemakkelijk bereikbaar is. Je kunt thuis of op je parkeerplaats een laadpaal plaatsen. Met dit soort apparatuur kun je tot 5 keer sneller opladen dan wanneer je je auto aan een gewoon stopcontact oplaadt. Bovendien win je aanzienlijk aan comfort, want je hoeft je geen zorgen meer te maken over het al dan niet beschikbaar zijn van een openbaar oplaadpunt in de buurt van je woning, en je hoeft je voertuig alleen maar 's avonds aan te sluiten, zodat het de volgende ochtend volledig opgeladen en gebruiksklaar is. Je moet wel opletten met bepaalde aspecten.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Er zijn drie soorten elektriciteitsnetten waarop je huis kunt worden aangesloten: driefasig 400V, driefasig 230V en enkelfasig 230V. Dit heeft invloed op het type laadpaal dat geplaatst moet worden, op de vereiste stroomsterkte en op het maximaal beschikbare vermogen. En dus ook op de laadsnelheid. Meestal is het echter mogelijk apparatuur te installeren met een vermogen van minstens 7,4kW (10,5 uur om 70kWh op te laden). In het ideale geval is 11kW beschikbaar (6,5 uur om 70kWh op te laden).

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
kofferbak elektrische stadsauto

Voor de plaatsing van een laadpaal in België is een premie beschikbaar, maar alleen voor de ‘slimme’ laadpalen. Een intelligente laadpaal is in staat de lading te moduleren volgens tarieven of verbruikspieken. Hij kan de voorkeur geven aan elektriciteit van je zonnepanelen om je betalende elektriciteitsverbruik te verminderen. Bedrijven kunnen bovendien een aftrek van 100% krijgen voor de aankoop en plaatsing van een laadstation voor elektrische voertuigen op de werkplek.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Schakel altijd een vakman in om de paal te plaatsen en het elektriciteitsnet in je woning aan te passen. Het is mogelijk dat ook de netwerkbeheerder moet ingrijpen. Je laadpaal kan in je garage of op je private oprit geplaatst worden. Als je een laadpaal plaatst op een gemeenschappelijke parking, vooral in een appartementencomplex, moet je ervoor zorgen dat je het nodige doet om de vereniging van mede-eigenaars op de hoogte te brengen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?