Of je hem nu ziet als DE oplossing voor duurzame mobiliteit of als het geesteskind van een rijke Amerikaan, de elektrische motorfiets begint zijn intrede op onze wegen te doen. Op nieuwe producten volgt vaak kritiek. Ze moeten dan ook hun weg zien te vinden. Voor veel mensen staan motorfietsen voor passie, dus laten we eens kijken hoe ze deze bocht nemen. 

P - WYSIWYG - Alignment Left

De mening van motorrijders

Na een test van het rijtuig dat volgens veel bikers de naam motorfiets niet waard is, zijn de indrukken heel anders dan de vooroordelen. “Wat een stilte, wat een sensatie, wat een vrijheid!”, blijkbaar stelt het ontbreken van motor- en uitlaatgeluiden motards beter in staat te genieten van de omgeving. Voor de echte kilometervreter lijkt de elektrische oplossing misschien nog niet haalbaar, maar toch is men het erover eens dat het een echte motor is: leuk, gemakkelijk en plezierig. Voor pendelaars zou dit een ideale oplossing zijn. 

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
oranje elektrische motor harley davidson

Het aanbod

De eerste elektrische motorfietsen waren niet volledig ontwikkeld. Maar nu, met een bereik tot 360km en snelle laadsystemen, kunnen ze aantrekkelijk zijn voor wie een mobiliteitsoplossing zoekt. Er zijn veel fabrikanten van elektrische tweewielers. In ons land zijn Zero Motorcycles en Energica momenteel echter de enige twee 100% elektrische fabrikanten. Drie traditionele merken bieden elektrische motorfietsen in hun gamma aan: Harley-Davidson met de LiveWire, BMW Motorrad met de CE 04 scooter en KTM met de FREERIDE E-XC. Het meest complete en succesvolle aanbod is dat van Zero Motorcycles, dat een beetje de Tesla van de motorfietsen is.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
elektrische motorfiets bmw

Prijzen (catalogusprijzen incl. BTW) op 5/11/2021 (onder voorbehoud)

  • Zero Motorcycles: 7 modellen van €13.000 tot €24.000
  • Energica: 3 modellen van €25.877 tot €30.141
  • Harley-Davidson:  1 model voor €34.000
  • BMW Motorrad: 1 model voor €12.250
  • KTM: 1 model voor €11.149

Hier vind je de volledige lijst van alle 100% elektrische modellen op de Belgische markt (2021):

P - WYSIWYG - Alignment Left

Het goede nieuws

  • In België geeft de federale overheid een korting op de aankoop van een elektrische motorfiets in de vorm van een directe belastingvermindering. Het voertuig moet nieuw zijn om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering die 15% bedraagt van de aankoopwaarde, met een maximum van €3.140.
  • In Vlaanderen is er geen verkeersbelasting.
  • De kosten van het opladen bedragen ongeveer 1/3 van het brandstofverbruik van een verbrandingsmotor.

 

De onderhoudskosten zijn veel lager. Minder vloeistoffen, directe aandrijving, geen filters of bougies..

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?