Nu het verplichte kennis is voor het rijbewijs, weten jonge bestuurders de ruitensproeiervloeistof, oliedop of het expansievat van de remvloeistof te vinden. Minder jonge bestuurder hebben misschien al eens de remblokken of een filter vervangen. Waarop moeten we vandaag letten bij onze moderne auto's?

P - WYSIWYG - Alignment Left

Sommige eenvoudige en voor iedereen doenbare controles voorkomen een bezoek aan de garage.

P - WYSIWYG - Alignment Left
  • De staat van de banden: tussen de groeven van de banden zitten kleine blokjes. Dit zijn de slijtage-indicatoren. Als het loopvlak van de band gelijk ligt met de indicatoren, moeten de banden worden vervangen.
  • Bandenspanning: met een kleine manometer kun je de bandenspanning controleren. Een verkeerde spanning kan leiden tot snellere slijtage, een hoger verbruik en een slechtere wegligging. De aanbevolen bandenspanning vind je op een sticker in de opening van het bestuurdersportier of in de tankdopklep van je auto. Ze wordt ook duidelijk vermeld in de gebruikershandleiding.
  • De ruitenwissers: de staat ervan wordt meteen duidelijk wanneer het regent. Als ze niet goed meer werken, kun je bij je autospecialist langsgaan en zelf de vervanging uitvoeren.
Image
ruitenwissers onderhoud
  • Ruitensproeiervloeistof: controleer dit regelmatig om te vermijden dat je met een leeg reservoir onderweg bent. Onder de motorkap vind je de dop, vaak in het blauw met een symbool van de voorruit en een waterstraal. Vergeet niet de vloeistof aan te passen aan de buitentemperatuur om bevriezing te voorkomen.
  • Smering: als je auto geen elektronische oliepeilstok heeft, controleer het oliepeil dan elke 10.000km. Een eenvoudig doekje volstaat: duik onder de motorkap en controleer het peil. Als je vaststelt dat het peil iets te laag is, vul dan bij met de olie aanbevolen door de fabrikant. Opgelet, gebruik niet zomaar om het even welke olie!
Image
oliepeil onderhoud
  • Wassen: met een goede reiniging aan de binnen- en buitenkant bekijk je je auto langs alle kanten en kan je eventuele problemen opsporen.     
P - WYSIWYG - Alignment Left

Je concessiehouder blijft uiteraard de bevoorrechte gesprekspartner in geval van twijfel of vragen. Vergeet niet dat het om je veiligheid gaat.

De elektronica van moderne auto's vereist specifieke kennis en aangepast materieel. Zelf je wagen onderhouden gaat niet zomaar, professionals beschikken over de nodige competenties.

Het onderhoudsboekje van de constructeur volgen, is een vereiste om de waarborg te kunnen genieten, maar is ook een garantie voor de levensduur van je auto.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?