Ben je wel eens uitgegleden over een natte grond voordat je bij je auto komt? Zo ja, denk je dat je auto waarschijnlijk ook zal slippen? De banden zijn het enige contact tussen de auto en de ondergrond. Het hele gewicht van je auto rust dus op ongeveer 0,06 m².  Over deze essentiële uitrusting moet zorgvuldig nagedacht worden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

De originele bandenset is speciaal ontwikkeld voor je auto, maar als je ze moet vervangen, krijg je te maken met een veelheid aan keuzes. De fabrikanten hebben allemaal goede producten en je zult moeten beslissen wat het beste is voor je auto en je budget. Een Europees label classificeert banden op vrijwel dezelfde manier als huishoudelijke apparaten worden geclassificeerd. Met deze labeling krijg je een beoordeling van de grip op nat wegdek, het brandstofrendement en het geluidsniveau. Sommige banden zijn meer gericht op een of ander criteria en voldoen aan de wensen van elke bestuurder. Als je met je auto vooral in de stad rijdt, ben je misschien vooral bezorgd over het brandstofverbruik. Terwijl je prioriteit bij het weggedrag ligt als je regelmatig lange afstanden op de autosnelweg aflegt.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
technische gegevens banden

Hoewel het karakter van de band kan variëren, kan dat niet gezegd worden van de technische eigenschappen. Het gelijkvormigheidsattest informeert je over de maten die in acht genomen moeten worden. Dit zijn de cijfers en letters die zichtbaar zijn op de zijwand van de band. Een voorbeeld:

225/50 R16 92V

  • 225 = bandbreedte in mm
  • 50 = zijwandhoogte in verhouding tot de bandbreedte uitgedrukt als percentage (50% van 225mm)
  • R = constructietype (radiaal)
  • 16 = binnendiameter (velgdiameter) uitgedrukt in inches
  • 92 = belastingsindex (92 betekent dat de band een belasting van 630kg kan dragen)
  • V = snelheidsindex (V ondersteunt een maximumsnelheid van 240km/u)

Op je band staat ook de fabricagedatum in vier cijfers. Bijvoorbeeld, 1219 betekent de 12e week in 2019.

Om je bij je keuze te helpen, kun je het servicepersoneel van je dealer raadplegen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Hoe zit het met de winter?

In verschillende Europese landen zijn winterbanden gedurende bepaalde perioden van het jaar verplicht. In België is dat niet het geval, maar het afwijkende loopvlakpatroon van deze banden zorgt voor een meer effectieve grip, vooral bij temperaturen onder de 7°. Het zal mogelijk zijn om een besneeuwde helling op te rijden, wat met zomerbanden bijna onmogelijk is. Als je voor beide sets kiest, een zomer- en een winterset, denk er dan aan dat je ze niet allebei tegelijk verslijt! De meerprijs blijft dus beperkt tot een tweede set velgen. Je moet ook nadenken over een opbergoplossing. Een op de velg gemonteerde band wordt bij voorkeur horizontaal geplaatst, in tegenstelling tot de niet-gemonteerde band die verticaal geplaatst wordt.

Een betere grip behoedt je voor een ongeluk, het is het waard!

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
keuze autobanden
Interessant?