Wintersporten is een plezier dat sommigen niet kunnen laten liggen. En dat begrijpen we: genieten van de vrije natuur, grandioze landschappen, verse sneeuw, samen met familie of vrienden is onbetaalbaar. Maar de weg naar de skigebieden is lang en ook de weersomstandigheden zijn vaak een uitdaging. Hier vind je dus alles waar je aan moet denken om optimaal te genieten van de sneeuw.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
auto sneeuw

De regelgeving

Europa legt geen regels op voor de uitrusting van wintervoertuigen. Elk land is vrij om zijn eigen beleid te voeren. In België bijvoorbeeld zijn winterbanden niet verplicht, maar in Frankrijk zijn ze dat wel in bergachtige streken (Alpen, Corsica, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen). Het zijn de prefecten en de gemeenten die over de verplichte winteruitrusting beslissen. Dat kun je beter op voorhand weten. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden ook verplicht, met een bijzonderheid voor Oostenrijk: de minimale profieldiepte mag niet minder zijn dan 4mm, wat betekent dat de banden vervangen moeten worden als ze op 40% van hun capaciteit zijn (de gemiddelde diepte van nieuwe banden is 1cm).

Als we het nog wat verder gaan zoeken: in Bosnië-Herzegovina zijn winterbanden verplicht, en moet je ook sneeuwkettingen en… een schop aan boord van het voertuig hebben. Dit betekent dat als je niet voorbereid bent, het risico bestaat dat je bij een controle vertraging oploopt tijdens je reis. Onderstaande tabel toont de bijzonderheden van de meeste Europese landen:

P - WYSIWYG - Alignment Left

Banden

Ook al zijn ze in ons land niet verplicht, winterbanden zijn in het winterseizoen sterk aan te bevelen. Ze zijn namelijk niet alleen nuttig op sneeuw, maar ook bij koud weer (onder 7°C). Hun rubber blijft 'soepel', terwijl zomerbanden verharden en de neiging hebben hun grip te verliezen. Bovendien zijn winterbanden ook nuttig in de regen, want de bovenste loopvlakgroeven helpen om water beter af te voeren, vooral als er veel water op de wegen ligt, zoals in deze tijd van het jaar het geval is.

Winterbanden worden vaak gezien als een grote uitgave die weinig nut heeft. Dit is niet het geval, want in werkelijkheid kun je door de rotatie de levensduur van je zomerbanden verdubbelen en zo hoef je ze ook maar half zo snel te vervangen. De geringe meerkosten van winterbanden (monteren, wisselen, eventueel kopen van twee sets velgen) wordt ruimschoots goedgemaakt door de veel grotere veiligheid die ze bieden. Om een goede winterband te kiezen, kies je voor de grote merken, 'premium' of 'quality' (nvdr, de ondermerken van de grote merken, zoals Kleber voor Michelin, Semperit voor Continental, enz.).

Bedenk ook dat het M+S-symbool vandaag nog maar weinig betekenis heeft, ook al is het een Europese verplichting. Het symbool is immers verouderd en garandeert geenszins de minimale prestaties van een winterband. De enige markering om rekening mee te houden is de 3PMSF (of 3 Peak Montain Snow Flake, voorgesteld door een kleine berg en een vlok). Dit is de enige markering die deze minimale kwaliteiten garandeert en dus aangeeft of een band geschikt is als winterband.

We eindigen met de 'all-season' of 'four-season' banden die steeds populairder worden. Het is waar dat ze een goed alternatief zijn om het hele jaar door te blijven rijden, ook in de winter en op weg naar sneeuwvakanties. Maar bedenk wel dat vierseizoenenbanden een compromis zijn en niet dezelfde prestaties bieden als een zomerband in de zomer en een winterband in de winter. Logisch! Daarom kunnen deze banden een goede oplossing vormen voor wie maximaal 10.000km per jaar rijdt.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
banden sneeuw

Sneeuwkettingen

Een andere oplossing om op sneeuw te rijden, zijn sneeuwkettingen. In sommige landen moet je ze verplicht aan boord hebben (zie tabel). In het algemeen moeten ze in specifieke omstandigheden gemonteerd en/of gedemonteerd worden, vaak op bergpassen. Sneeuwkettingen kunnen echter niet gebruikt worden bij snelheden boven 50km/u. Ze kunnen niet gebruikt worden als de sneeuw te dun is of in tunnels, want dan beschadigen ze het wegdek.

Er is een alternatief voor kettingen. Dit zijn de sneeuwsokken die zich om de band wikkelen en een buitenlaag hebben die goede tractie biedt. Deze oplossing is goedkoper dan kettingen. Bovendien zijn de sokken wasbaar en herbruikbaar. Ze veroorzaken geen trillingen en zijn gemakkelijker te monteren dan kettingen. Anderzijds hebben sokken ook hun nadelen: ze slijten, sommige merken zijn niet goedgekeurd (B26-verkeersbord) en bij echt zware sneeuw zijn ze minder effectief.

Image
sneeuwkettingen banden

Rijden

Rijden op sneeuw is niet iets wat je kunt improviseren. Om zo comfortabel mogelijk te rijden, is het noodzakelijk dat de auto vrijgemaakt is voor maximaal zicht. Vul ook ruitensproeiervloeistof bij (geschikt voor de winter natuurlijk) om je zicht op lange termijn te behouden, vooral als de strooiwagens uitrijden. Rijden op sneeuw vereist een ontspannen rijstijl. Want de reacties van de auto zullen onvoorspelbaarder en soms lastiger zijn. Het belangrijkste is je hoofd koel te houden, je snelheid te beperken en de afstand tot andere weggebruikers te verdubbelen. Als je met een automatische versnellingsbak rijdt, controleer dan of die een winterstand heeft en, als dat zo is, selecteer die. Voor handgeschakelde versnellingsbakken is het raadzaam sneller op te schakelen en de motor niet met te veel koppel te belasten. Dit kan de auto aan het slippen brengen. Voorzichtigheid en anticipatie blijven de sleutelwoorden.

Interessant?