Je auto schoonmaken is niet alleen nodig om hem te laten schitteren. De reiniging beschermt de machine ook tegen slijtage, verhoogt de rijveiligheid en beperkt de impact op het milieu. Daarom is je auto regelmatig reinigen echt belangrijk.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Houd je aan de onderhoudsbeurten, controleer de vloeistofpeilen en de bandenspanning: al deze handelingen lijken logisch als je een auto hebt. Daartegenover staat dat men vaak nalaat om de auto regelmatig te wassen, hoewel er toch heel wat voordelen zijn. Een auto een wasbeurt geven, optimaliseert niet alleen de levensduur maar ook de veiligheid en, hoe verrassend ook, de ecologische voetafdruk.

P - WYSIWYG - Alignment Left

1. Minder slijtage

Vaak wordt gedacht dat het wassen van een auto enkel dient om de carrosserie te doen blinken. Een auto wassen is meer dan dat. Het betekent ook een langere levensduur door minder slijtage. Naast het esthetische karakter beschermt regelmatig wassen de onderbouw en het koetswerk tegen roest. Een wasbeurt beschermt immers tegen modder, stof, pollen, uitwerpselen van vogels, sap van bomen of luchtverontreinigende stoffen die een bijzonder zure vuillaag op de verf kunnen achterlaten.

Bovendien zijn droge en zeer zonnige omstandigheden ook een verzwarende factor voor de carrosserie en dus voor de integriteit van de auto. Dit is ook het geval bij zeer koud weer. In de winter beschadigt het zout dat in grote hoeveelheden op de wegen wordt verspreid ook de minder zichtbare delen, zoals de onderkant van de auto.

Vergeet niet dat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om verf en schade aan het koetswerk of zelfs het chassis op te vangen. Denk er trouwens aan om te kiezen voor wasprogramma's met wax. De dunne laag wax zal de vuilafzetting op de auto voor een groot deel voorkomen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

2. Een garantie voor hygiëne

Image
auto wassen hygiëne

Een grondige reiniging van de buitenkant is belangrijk, maar vergeet niet dat het interieur van de auto ook speciale aandacht vraagt. Omdat je er vaak met meerdere mensen in zit, kan het interieur al snel een broeihaard van bacteriën worden. De soms snel op elkaar volgende koude, hitte en vochtigheid creëren de ideale omstandigheden voor de vermenigvuldiging van microben, maar ook schimmels. Verschillende studies tonen bijvoorbeeld aan dat een stuur ongeveer 800 bacteriën per cm² zou tellen, 10 keer meer dan op een toiletbril! Je moet dus de tapijten regelmatig schoonmaken, het interieur stofzuigen en alle oppervlakken (dashboard, stoelen, deuropeningen, stuur, knoppen enz.) met desinfectiemiddel behandelen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

3. De veiligheid optimaliseren

Properheid dient natuurlijk ook om veilig te kunnen rijden. Propere ruiten en lichten dragen immers bij tot een goed zicht, net gezien worden door de andere weggebruikers. Bovendien kunnen schone ruiten aan de binnenkant ook condensvorming voorkomen bij vochtig weer. Kortom, rijden met een propere wagen betekent meer veiligheid voor jou en je omgeving.

P - WYSIWYG - Alignment Left

4. Het milieu beschermen

Image
auto wassen milieu

Dit is waarschijnlijk het meest onverwachte effect van het wassen van de auto: een positieve impact op het milieu. Op voorwaarde dat dit in de carwash gebeurt. Je koetswerk is na verloop van tijd bedekt met allerhande verontreinigende stoffen die zich in de atmosfeer bevinden: ijzer, nikkel, lood, koolwaterstoffen, enz. Als je je auto niet of om het even waar wast, dan zullen die opgehoopte resten wegvloeien en in het grondwater terechtkomen. Een carwash heeft echter uitrustingen om deze elementen in de vorm van slib op te vangen. Dat slib wordt dan verder behandeld. Natuurlijk kan je met een handmatige of automatische carwash ook minder water verbruiken om de klus te klaren. Tot wel 90% minder dan thuis.

P - WYSIWYG - Alignment Left

5. Hoe vaak moet ik mijn auto wassen?

Image
Hoe vaak moet ik mijn auto wassen? 2x per maand

Maar hoe vaak moet je nu je auto wassen? Goede vraag. Het wordt minstens twee keer per maand aanbevolen, tot zelfs één keer per week voor wie veel rondrijdt of wie hun auto regelmatig parkeert in een verontreinigde omgeving. Hoe dan ook zal het wassen van je auto nooit verloren tijd of geld betekenen. Integendeel.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?