Een feestelijke gelegenheid, een avondje uit met vrienden of een businessevent: bij sommige gelegenheden vloeit er nu eenmaal alcohol en is de verleiding groot om toch nog plaats te nemen achter het stuur. Je loopt dan niet alleen het risico op een politiecontrole en een boete (of zelfs intrekking van je rijbewijs!) maar je zet ook je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers op het spel. De wettelijke grens is 0,5g alcohol per liter bloed of 0,22mg alcohol per liter uitgeademde lucht. Kortom, als je alcohol gedronken hebt, kruip je beter niet achter het stuur.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
alcoholtest

Welke oplossingen zijn er?

Een goede voorbereiding: je kunt bijvoorbeeld bij iemand overnachten of een hotelkamer boeken in de buurt. Een andere mogelijkheid is zorgen voor een BOB. Dat ken je vast en zeker. Een BOB kiest er bewust voor om niet te drinken om zo iedereen veilig thuis te brengen.

Je kunt je ook verzekeren van de diensten van beroepschauffeurs, zelfs als je je voertuig de volgende dag moet ophalen.

Je kunt ook een beroep doen op de non-profitorganisatie Responsible Young Drivers (RYD) die verschillende acties aanbiedt, waarvan de bekendste de nieuwjaarsactie is. Vrijwilligers rijden feestvierders dan naar huis in hun eigen voertuigen, in alle veiligheid en met inachtneming van de COVID-19-gezondheidsmaatregelen (het dragen van een masker is verplicht).

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
taxi

Wat zijn de gevolgen?

We stelden een verzekeringsmaatschappij een paar vragen en dit is wat Charles Blistin van Assurances Blistin te zeggen had.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
verzekeringen blistin SRL
P - WYSIWYG - Alignment Left

Wat gebeurt er als je een ongeluk krijgt, je zelf in fout bent, de politie je op alcohol test en je boven de wettelijke limiet zit? Of als je in een vergelijkbare toestand bent door drugs of geneesmiddelen? 

De verzekeraar heeft het recht alle kosten op jou te verhalen. Met andere woorden, je verzekeraar zal je vragen zowel zijn kosten als de schadevergoeding van het slachtoffer te vergoeden. Het bedrag van de schadevergoeding is wel beperkt tot maximaal €31.000.

Als je een omniumverzekering hebt, zal de verzekeraar niet betalen voor schade aan je voertuig als hij het oorzakelijke verband tussen het ongeluk en je alcoholgebruik (of een soortgelijke toestand) kan bewijzen.

Tenslotte zal de verzekeringsmaatschappij vaak het contract opzeggen en wordt het moeilijk om een nieuwe verzekeraar te vinden. Het wettelijke minimum kan dan echter wel nog gedekt worden via het tariferingsbureau. Deze organisatie biedt een aansprakelijkheidsverzekering aan als minstens 3 verzekeraars weigeren je te verzekeren.

Kun je een chauffeur/bedrijf inhuren om je naar huis te rijden? Staat mijn verzekeraar dit toe?

Sommige verzekeraars bieden extra dekking voor het voertuig als je door een BOB naar huis gereden wordt. Als je geen omnium hebt, komt deze garantie goed van pas.

Sommige verzekeraars dekken hun cliënten ook als ze als BOB optreden. Het is de moeite waard je makelaar te vragen om na te gaan of dit door je huidige polis gedekt is.

Is er dekking in geval van juridische problemen?

Een voertuigspecifieke rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten van een advocaat als je vervolgd wordt. Deze dekking is echter beperkt tot het maximale dekkingsbedrag dat in je contract staat.

Rechtsbijstandsverzekeringen komen in alle vormen en maten, van heel eenvoudig tot juist heel uitgebreid. Daarom is het belangrijk de omvang van de dekking te controleren.

Een dergelijke rechtsbijstandsverzekering is er ook om je belangen te verdedigen tegenover een verzekeraar die zich tegen je wil keren.

En een verzekering voor de terugbetaling van een boete in verband met een overtreding? Nee, dat bestaat niet.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?