De vele rijhulpmiddelen zijn er om de bestuurder te ondersteunen. Maar van autonoom rijden is nog geen sprake. Het is daarom belangrijk waakzaam te blijven en het juiste gedrag aan te nemen bij het rijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Nuchter

Alcoholgebruik is totaal onverenigbaar met autorijden. Als je denkt dat het moeilijk zal zijn om nuchter te blijven op een feest of evenement, plan dan vooruit door een alternatief vervoermiddel te gebruiken of een lift te vragen aan een 'Bob'. Of zoek een plek om te overnachten voor je de volgende dag naar huis rijdt. Dit advies moet ook opgevolgd worden als je medicijnen gebruikt die slaperigheid kunnen veroorzaken en voor eventuele verdovende middelen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Gordelplicht

Passieve hulpmiddelen zoals kreukelzones en airbags hebben zonder veiligheidsgordels geen nut. Het is daarom belangrijk je gordel goed vast te maken om verder letsel bij een ongeluk te voorkomen.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
etisch rijgedrag veiligheidsgordel

Uitgerust

Rijden zonder slaap of na een lange vermoeiende dag is even gevaarlijk als rijden na het drinken van alcohol. Je moet dus uitgerust zijn. Soms is een kort dutje voldoende. Zorg er op lange reizen voor dat je regelmatig pauzeert, minstens om de 2 uur.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Geconcentreerd

Er zijn veel bronnen van afleiding. Maar bij autorijden tellen alleen het verkeer en zwakke gebruikers. Vermijd afleidende activiteiten zoals het invoeren van een adres in de gps, het lezen en versturen van berichten, telefoneren zonder handsfree, ingewikkelde instellingen doen in het menu van het infotainmentsysteem en eten of drinken tijdens het rijden. En ook bij rood licht geen make-up (of snel scheren) of sms'en of een andere activiteit die onverenigbaar is met autorijden.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Zen

Om de hersenen te helpen geconcentreerd te blijven, is het belangrijk dat het in de auto comfortabel is, met een aangename temperatuur. Goede muziek of een rustgevend gesprek geeft ook een gevoel van welbehagen zonder de bestuurder gevaarlijk af te leiden. Onthoud echter dat je je ogen niet te vaak van de weg moet halen. En hou je handen aan het stuur.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Verantwoordelijkheid

Een motorvoertuig is altijd potentieel gevaarlijk, vooral voor voetgangers en fietsers. Blijf hoffelijk en anticipeer om zonder agressie in het verkeer vooruit te komen. Houd altijd de omgeving van het voertuig in de gaten, vooral bij het manoeuvreren. En kies een snelheid, ook al is die lager dan de limiet, die is aangepast aan de verkeerssituatie, zodat je op tijd kunt remmen of een zwakke weggebruiker of een obstakel kunt ontwijken.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
etisch rijgedrag zwakke weggebruikers
Interessant?