Denk je eraan een nieuwe auto te kopen? Een van je criteria is zeker de mate van veiligheid. Fabrikanten bieden een ruime keuze aan uitrusting en deze technologieën helpen je ongelukken te voorkomen. Bij het inrichten van je nieuwe auto kies je ook de kleur die het beste bij je smaak past. Dit criterium blijft vooral esthetisch, terwijl bij deze keuze ook rekening gehouden moet worden met het aspect veiligheid.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Een kort overzicht

Verschillende studies tonen de correlatie aan tussen de kleur van het voertuig en zijn betrokkenheid bij een ongeluk. Over de exacte cijfers is al veel inkt gevloeid, maar deze kleuren kun je onthouden:

  1. Donkere kleuren zijn 's nachts moeilijker te zien en gaan op in de omgeving. Ze hebben een veel hoger ongevallencijfer dan auto's van andere kleuren. Zwart en donkerblauw moeten vermeden worden.
  2. Grijs en zilver zijn ook slechte bondgenoten voor veiligheid. Ondanks hun lichte kleur hebben ze de neiging naar de achtergrond te verdwijnen. Ze vormen daarom een hoger risico op ongelukken.
  3. Rood is een slechte keuze, ondanks zijn levendigheid. Verkeersborden, zwaailichten (in het buitenland) en remlichten zorgen voor een verhoogde aanwezigheid van deze kleur op onze wegen. Dit maakt het voor andere automobilisten moeilijker om rode voertuigen te onderscheiden temidden van al het rood om hen heen.
  4. Groen gaat ook op in het landschap. Deze kleur is iets minder gevaarlijk, maar niet de veiligste.
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
auto kleur veiligheid

Welke kleuren worden geassocieerd met de laagste ongevallencijfers?

De onderzoekers identificeerden kleuren die de neiging hebben zich van de achtergrond te verheffen, waardoor ze gemakkelijker te zien zijn voor andere automobilisten. Voor extra veiligheid kun je voor je volgende auto een van deze kleuren kiezen:

  • wit: het biedt een sterk contrast tussen voertuigen en hun omgeving
  • geel is heel helder: het is de gemakkelijkste kleur om te zien
  • oranje en goud: ze worden niet veel gebruikt en laten je opvallen

Kleur heeft niet alleen invloed op het ongevalrisico, maar ook op de temperatuur van het interieur, het gemak van onderhoud en de doorverkoopbaarheid van je auto. De laatste jaren is matte lak erg populair geworden. Maar pas op: het vereist speciale producten, kan niet gepolijst worden en is niet erg geschikt voor dode insecten. Niet zo'n eenvoudige keuze!

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?