Het is altijd een beetje verontrustend als er een verklikkerlampje op je dashboard verschijnt. Het gebeurt wanneer je het het minst verwacht, of op z'n minst op een moment dat het je niet uitkomt en je niet weet hoe je moet reageren. Stoppen of negeren? Ernstig of te verwaarlozen? Wat is de betekenis en het probleem? Al deze vragen brengen je in verwarring.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Wat je moet weten

Allereerst gaan alle lampjes een paar seconden branden als je het contact aanzet. Dit is om te controleren of je auto goed werkt. Dus raak niet in paniek.

Ten tweede word je niet verondersteld een expert te zijn in de taal van verklikkerlampjes. Daarom heeft de fabrikant ze in de gebruiksaanwijzing opgenomen. Je vindt er meestal een afbeelding met de uitleg en wat advies.

En als je uiteindelijk niet gerustgesteld bent of nog steeds twijfelt over wat je moet doen, neem dan contact op met je dealer of je pechhulpdienst. Professioneel advies is altijd verstandig.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
verschillende verklikkerlampjes op dashboard

Lampjes ontcijferen

Elk merk en model auto heeft zijn eigen dashboard, analoog of digitaal. Al deze lampjes aan je uitleggen is dus een bijna onmogelijke taak. Eén aanwijzing is echter heel belangrijk: de kleur. Er zijn drie categorieën.

  • De rode voor de waarschuwingslampjes: dit is een ernstige storing die vereist dat je zo snel mogelijk in alle veiligheid reageert of stopt. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat je handrem aangetrokken is, deuren open staan of een veiligheidsgordel niet gedragen wordt. Het verdwijnt zodra je de nodige correctie hebt aangebracht en gaat vaak vergezeld van een pieptoon. Voor andere pictogrammen is professionele hulp nodig, zoals een waarschuwingslampje dat een storing aangeeft, een thermometer die op oververhitting van de motor wijst, een defecte accu, een defect stuurslot, enz. Het is het beste naar de dichtstbijzijnde garage te gaan, want je veiligheid hangt ervan af.
  • Oranje voor verklikkerlampjes: dit is geen gevaar, je kunt je reis voortzetten maar je moet de anomalie nakijken. Dit kan een aandachtspunt aangeven, zoals de bandenspanning die gecontroleerd moet worden, het minimum oliepeil, versleten remblokjes, een defect lampje, laag brandstofpeil, een filter dat vervangen moet worden, onderhoud dat uitgevoerd moet worden. Het is ook een bericht om aan te geven dat opties gedeactiveerd zijn, zoals ESP, Lane Assist, enz
  • Blauw (of groen) voor de signaallampjes: ze geven de werking aan van de verlichting, de ECO-stand, de cruise control… Geen zorgen, alles werkt!
P - WYSIWYG - Alignment Left

Deze kleine memo kan je gemoedsrust geven als het zover is, dus je kunt hem uitprinten en bij je andere documenten in het handschoenenkastje leggen. Als het om een panne gaat, is het belangrijkste dat je kalm blijft en je jezelf in veiligheid brengt.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?