Terwijl de maand januari bol staat van de onvermijdelijke Salonvoorwaarden, met hun traditionele koopjes voor Belgische automobilisten, is sectorfederatie FEBIAC begonnen met aftellen en uitkijken naar februari om de automobielprofessionals naar de opening van de eerste Automotive eMotion Summit op 20 februari in de Skyhall van Brussels Airport te leiden.

De Automotive eMotion Summit: Shaping Policies & Fleet Innovations, zoals de volledige benaming luidt, zal opgebouwd zijn rond twee pijlers: een hoogstaande conferentie met keynote sprekers en debatten die de vooruitgang, verwachtingen en behoeften van de sector illustreren en bespreken met onze politici en beleidsmakers om de doorbraak naar steeds schoner, veiliger en betaalbaarder autorijden aan te moedigen; en een tentoonstelling van voertuigen, producten en diensten die specifiek gericht zijn op de Fleet/B2B-markt.

-" Het uitgangspunt dat ons ertoe aanzette om de Automotive eMotion Summit te organiseren, waren de verkiezingen die het jaar 2024 zullen beheersen", legt Andreas Cremer, Managing Director van FEBIAC, uit. “Voor onze federatie is het van vitaal belang om een plaats van ontmoeting en uitwisseling met de politieke wereld te behouden, zeker in een verkiezingsjaar. In dit opzicht is de aanwezigheid van een hele reeks partijvoorzitters bij het verkiezingsdebat dat we op 20 februari organiseren, al een schot in de roos. De behoefte aan ontmoeten en netwerken is er misschien nog meer bij Fleet- en B2B klanten, aangezien de huidige automarkt voor het overgrote deel uit bedrijfswagens bestaat. Onze leden hebben ons dan ook gevraagd om met onze Summit de professionele doelgroep te bedienen door hen kennis te laten maken met de nieuwste modellen van de aanwezige merken, die samen meer dan 85% van de markt uitmaken. We willen echter heel duidelijk zijn: de Automotive eMotion Summit wil en zal in geen geval een 'klein' autosalon’ zal zijn. Dit is absoluut niet de bedoeling, noch wat betreft het tijdstip waarop het plaatsvindt, noch wat betreft de keuze van locatie, noch wat betreft het publiek waarop het zich richt. Het is duidelijk een nieuw evenement op zich.”

Een eersteklas line-up

De Automotive eMotion Summit opent op 20 februari met een anderhalve dag durende conferentie vol keynotes en debatten. Het Europese gedeelte wordt 's ochtends behandeld, voordat het Belgische federale gedeelte 's middags aan bod komt, met een politiek debat over belangrijke kwesties voor de sector met aan Nederlandstalige kant Annick De Ridder (N-VA), Sammy Mahdi (CD&V), Nadia Naji (Groen), Tom Ongena (OpenVLD) en Joris Vandenbroucke (Vooruit); en aan Franstalige kant Georges-Louis Bouchez (MR), Julien Matagne (les Engagés), Georges Gilkinet (Ecolo), François De Smet (Défi) en Leila Agic (PS). Na deze debatten volgt een openingsavond waar netwerking centraal staat.

Op woensdagochtend 21 februari vervolgt de conferentie met focus op de regio’s, met o.a. een opening keynote van Vlaams minister-president Jan Jambon, en de onthulling, exclusief in België, van het langverwachte consumentenonderzoek van Deloitte bij automobilisten in ons land. Het conferentiegedeelte sluit af met een blik op de batterij van de toekomst. Diezelfde woensdag gaan ook de deuren open van de tentoonstelling voor het Fleet- & B2B-publiek met meer dan 50 innovatieve showcases, tal van productpresentaties en toelichtingen met de laatste nieuwtjes over autofiscaliteit, fleet, mobility en energy management op maat van ondernemers en professionals.

-" We zijn bijzonder trots op het programma van conferenties dat onze teams hebben weten samen te stellen," vervolgt Andreas Cremer. “De automerken zijn ook nauw betrokken geweest bij dit project, sommige met internationale topvertegenwoordigers. Naast het tentoonstellen van auto's, producten en diensten is het voor ons van vitaal belang dat bezoekers van de Automotive eMotion Summit beter geïnformeerd naar huis gaan dan toen ze aankwamen. Gelet op het rijkgevulde en gevarieerde programma van deze driedaagse Summit, zijn we er vrij zeker van dat dit doel bereikt zal worden.”

Bezoekerscomfort staat centraal

Na een dag op 20 februari die volledig uit een institutioneel programma en persconferenties bestaat, staat de Automotive eMotion Summit op 21 en 22 februari van 10 tot 19 uur open voor het B2B- en mobiliteitsecosysteem in de breedste zin van het woord. Om een maximaal bezoekerscomfort te garanderen, heeft FEBIAC 3 slots van 3 uur per dag ingepland, van 10.00 tot 13.00 uur, van 13.00 tot 16.00 uur en tot slot van 16.00 tot 19.00 uur.

-" De Automotive eMotion Summit is in de eerste plaats gericht op professionele klanten: wagenparkbeheerders, vertegenwoordigers van KMO's en zelfstandigen met een bedrijfswagenvloot, en iedereen die betrokken is bij de B2B-wereld," besluit Andreas Cremer. “Wilt u meer weten over de nieuwste ontwikkelingen in de sector? Belasting op bedrijfswagens? Het ecosysteem van elektrische mobiliteit? Of gewoon de nieuwe modellen komen ontdekken van de merken die het grootste deel van de B2B-markt in België uitmaken?  Zo ja, dan is de Automotive eMotion Summit er om aan uw verwachtingen te voldoen.”

Voor de organisatie van de Automotive eMotion Summit werkt FEBIAC samen met een aantal partners, waaronder The Red Line agency voor het operationele beheer van het evenement, link2fleet voor de communicatie met de B2B-sector, Interparking, dat voldoende overdekte parkeerplaatsen garandeert voor de bezoekers van het evenement, en Brussels Airport Company, dat eigenaar is van de Skyhall waar de Automotive eMotion Summit zal plaatsvinden.

Er zijn twee manieren voor bezoekers om toegang te krijgen tot de Automotive eMotion Summit: ze kunnen uitgenodigd worden door een exposant of door een van de partners van het evenement, of ze kunnen een ticket kopen via de online ticketing service: https://aesticketing.be

Download het volledige dossier, inclusief de lijst van exposanten en het conferentieprogramma: