Naast de tentoonstelling van veel nieuwe voertuigen zal het 100ste Autosalon van Brussel, dat op zaterdag 14 januari zijn deuren opent voor het publiek, een oppervlakte van bijna 1.000 m² wijden aan eSports. Een ruimte die zowel occasionele als ervaren gamers zal verrassen. En als kers op de taart van de 100e verjaardag editie van het Autosalon zullen er fantastische prijzen te winnen zijn voor de meest succesvolle spelers!

Gedurende haar rijke geschiedenis is het Autosalon van Brussel altijd een familie-uitstap geweest, waar bezoekers veel nieuwe wagens konden bewonderen, maar ook konden genieten van talloze activiteiten. Dit zal in januari 2023 nog extra aangesterkt worden, met de inrichting van een grote stand met videogames, zowel recreatief als sportief.
"De pandemie heeft een enorme boost gegeven aan de wereld van de eSports," verklaart Christophe Dubon, woordvoerder van het Autosalon. Professionele eSports-evenementen op basis van motorsport krijgen nu meer aandacht dan ooit en het leek ons niet meer dan normaal om een deel van ons Autosalon aan deze activiteit te wijden. Vooral omdat eSport voor veel jongeren de eerste mogelijkheid is om een stuur in de hand te nemen."

In samenwerking met Unlocked, de Belgische marktleider op het gebied van eSports, heeft het Autosalon alles uit de kast gehaald om alle gamers, jong en oud, professioneel of amateur, te boeien.
-"Bezoekers van het Autosalon zullen de Esports van de toekomst én het verleden kunnen ontdekken," vervolgt Christophe Dubon. Zo komt er een flashback naar het verleden die spelers projecteert naar de tijd naar waarin het allemaal begon voor de videogame-industrie. Het doel is om bezoekers mee terug te nemen in de tijd en te laten zien hoe het virtuele racen zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. "

De games die worden gepresenteerd zijn :

  • Mario Kart 64 (1996) Nintendo 64
  • F1 2010 (2010) PC
  • Need for speed Most Wanted (2005) PS2
  • Dirt 3 (2011) PS3
  • Midnight Club 3 (2005) PS2
  • WRC8 (2019) PS4
  • Trackmania Nations Forever (2008) PC
  • F1 2020 PS4
  • Need for speed Shift (2010) PC
  • Forza Horizon 5 (2021) PC

Na de games van gisteren te hebben herontdekt, kunnen de bezoekers van het Autosalon het beste van de games van vandaag ontdekken door een bezoek te brengen aan een PlayStation-zone, waar 20 PlayStation 5-spelconsoles met de titel "Gran Turismo 7" (2022) staan opgesteld.

Echte competitie

-De echte eSports-profs, én amateurs mogen hun veiligheidsgordel aanspannen op een levensechte track met 10 hypermoderne racesimulators," legt Stef Michels, Event Manager van Unlocked uit. "Deze simulators zullen worden uitgerust met racesturen en pedalen van de gloednieuwe PRO-serie van Logitech, die pas net op de markt is gebracht. Met deze installatie kunt u de spelfysica, de wegomstandigheden en de motortrillingen vrijwel onmiddellijk ervaren. Ze bieden een ongeëvenaard race-realisme."

Deze simulators zullen allemaal draaien op Assetto Corsa (PC) software, een simulatiesoftware die het racen op een circuit levensecht nabootst, van het weer en de circuitomstandigheden tot de technische aspecten van de auto.

Om de 20 minuten is er een race die bestaat uit een warming-up van 5 minuten en een run van 10 minuten. Deze race wordt getoond op een groot scherm en de winnaar van elke race wint door Logitech gesponsorde handschoenen. De snelste tijden worden getoond op een displaybord en de snelste tijd van de dag wint een Logitech G923-set (stuur + pedalen). De race vindt plaats in een Audi R8 LMS EVO 2 op het circuit van Spa-Francorchamps en de namen van de coureurs in het spel zijn allemaal racelegendes.

Born2Ride

En dat is nog niet alles! Naast de kennismaking met de F1-wereld kunnen bezoekers ook deelnemen aan de eSportscompetitie “Born2Drive”, een wedstrijd opgezet door Porsche Belgium in samenwerking met Red Bull. Het doel? Bezoekers van het Autosalon de kans bieden om het beste van zichzelf te geven in de virtuele wereld, om zo kans te maken om als beste Belgische Porsche-simracer van het Autosalon een unieke en exclusieve ervaring te beleven in de reële wereld!

- “Gedurende het hele Autosalon kunnen bezoekers gratis plaatsnemen in een van onze simulatoren en een Porsche GT3 Cup besturen op het virtuele circuit van Spa-Francorchamps, met als doel de kwalificatie voor de finale op zondag 22 januari, de laatste dag van het Autosalon ", aldus Catherine Van Geel, woordvoerster van Porsche. Tijdens de finale zullen de 8 finalisten aantreden in een simultane virtuele race, waarvan de inzet zeer reëel zal zijn. ”

De winnaar van de finale wordt immers uitgenodigd in Oostenrijk en zal de mythische Hangar 7 bezoeken, voordat hij/zij verder reist naar de Red Bull Ring in Spielberg voor een absoluut unieke Porsche-ervaring op circuit. De eerste Belgische simracer die kon kennismaken met dit unieke programma was Julien Soenen, de winnaar van de eerste editie van dezelfde wedstrijd, die vorig jaar plaatsvond in het netwerk van de 9 Porsche Centers in België.

F1's van gisteren en vandaag

Om de bezoekers nog meer te verbluffen, zullen een aantal F1-auto's te zien zijn op het 100ste Autosalon van Brussel. Terwijl de stand F1 History van Officina Caira in hal 5, 5 eenzitters uit de jaren 80, 90 en 2000 presenteert, waaronder de fabelachtige BMW Sauber F1.09-04 die in Grand Prix werd bestuurd door Nick Heidfeld en Robert Kubica, presenteert de stand van Alpine de eenzitter waarmee het onlangs de 4e plaats in het constructeurskampioenschap veroverde. En natuurlijk presenteert Red Bull ook een eenzitter die heeft deelgenomen aan Grand Prix-evenementen, vlak bij het eSport-terrein. Daarnaast kunnen bezoekers van het Autosalon zichzelf testen op de Red Bull Tyre Change Challenge.
Een Formule 1-wagen optillen en de banden wisselen in minder dan twee seconden is alleen mogelijk met een perfect team, waarin iedereen zijn werk perfect doet. Zal iemand het record voor de snelste pitstop van Red Bull Racing in 2019 kunnen verbreken met een pitstop van Max Verstappen in 1,82 seconden? Het antwoord zullen we te weten komen gegeven tijdens het 100ste Autosalon dat start op 14 Januari.