Je auto tunen is toegestaan in België. Maar je moet wel de regels volgen en dat zijn er veel. Het principe is eenvoudig: tunen, ja, zolang het niet gevaarlijk wordt. Het zicht van de bestuurder belemmeren of iets aanbrengen dat voetgangers kan verwonden mag uiteraard niet. Maar zoals altijd zijn er gradaties.

Stylen is gemakkelijk

Wil je een voor- of een achterspoiler toevoegen? Geen probleem, er zijn geen documenten of controles nodig. Droom je van een nieuwe motorkap of uitlaat? Dan moet je naar de technische inspectie voor goedkeuring. Merk op dat elke wijziging zal leiden tot het opstellen van een tuningverslag dat €8,40 kost.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
tuning velgen

Correcte documenten!

Wat je onder de motorkap mag veranderen is veel meer gereglementeerd. Je auto moet voldoen aan zijn Europese gelijkvormigheidsattest. Een groter vermogen wordt niet getolereerd, tenzij dat door de fabrikant zelf wordt gevalideerd!

En dan is er nog de verlaging, een moeilijk thema. Om daar goedkeuring voor te krijgen moet de installatie gebeuren door een vakman, die je een installatiecertificaat en een validatierapport bezorgt. Maar dat is nog niet alles: je moet alles onmiddellijk laten nakijken in een erkend technisch centrum. Daar zullen ze je gedetailleerd kunnen inlichten over de toegestane veranderingen. Neem zeker contact op met je plaatselijke keuringsstations voordat je aan ombouw begint.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
tuning verlaging

Informeer jezelf en anderen!

Je moet je er ook van bewust zijn dat elke wijziging waarschijnlijk het verlies van je fabrieksgarantie tot gevolg heeft. Breng ook je verzekeraar op de hoogte. Als die niet op de hoogte is van de ombouw kan hij, in geval van problemen, de schade op jou verhalen. Voor je begint met tunen neem je best de tijd om informatie in te winnen bij vakmensen. Zo kun je onverwachte verrassingen voorkomen…

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?