De vraag werd onlangs onder de aandacht gebracht door de Vlaamse Automobilistenbond (VAB), de grootste rijschool van België. Volgens VAB moeten rijbewijzen voor voertuigen met een automatische versnellingsbak de norm worden, in plaats van rijbewijzen voor voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak, zoals nu het geval is.

Hoewel dit voorstel niet op veel enthousiasme heeft kunnen rekenen bij andere instanties van de sector, is dit het gevolg van een zekere realiteit op de Belgische automarkt.

In 2015 was 'slechts' 23,5% van de in België ingeschreven nieuwe auto's uitgerust met een automatische versnellingsbak. Eind 2020 was dit cijfer reeds gestegen tot 49,4%, met eind 2021 een ruime meerderheid, want 56,5% van de nieuwe auto's die dat jaar in België werden ingeschreven waren uitgerust met een automatische versnellingsbak.

En deze trend zal geen ommekeer maken: met de groeiende populariteit van hybride en elektrische auto's, die de facto uitgerust zijn met een automatische versnellingsbak (of helemaal geen versnellingsbak, zoals bij sommige elektrische modellen), zullen automatische versnellingsbakken in de loop der jaren aan marktaandeel blijven winnen.

Volgens schattingen van FEBIAC zullen elektrische auto's bij ongewijzigde beleidsrichtlijnen tegen 2030 65% van de nieuwe automarkt in België uitmaken. Dit cijfer zal zelfs stijgen tot 96,5% in 2035. Dit betekent dat handgeschakelde versnellingsbakken vrijwel geheel uit de Belgische showrooms zullen verdwijnen.

Interessant?