In de eerste helft van 2024 werden 263.408 nieuwe wagens ingeschreven in België. Dit is dicht bij het niveau van de eerste helft van 2023 (-0,4%), maar 3,7% onder het Belgische gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

De Belgische automarkt wijkt af van de Europese trend, waar in het eerste halfjaar een stijging van 4,5% te noteren viel.

De markt voor gemotoriseerde tweewielers deed het goed de afgelopen 6 maand, met betere resultaten dan de afgelopen twee jaar en 3,7% hoger dan het gemiddelde sinds 2015.

Een nieuw evenwicht in de markt

Het aantal nieuwe auto’s ingeschreven door particulieren blijft stijgen. Deze trend was reeds begonnen in het eerste kwartaal en zette zich in het tweede kwartaal door. De voorbije zes maanden is het aandeel inschrijvingen van nieuwe voertuigen door particulieren met 7,6% procentpunten toegenomen. Deze zijn nu goed voor 38,8%, vergeleken met 31,2% aan het einde van 2023. 

Er is zowel een absolute groei in de markt voor particuliere klanten, als een inkrimping van het aantal inschrijvingen op naam van zakelijke klanten. Veel aankopen door bedrijven werden immers vervroegd naar 2023 vanwege de wijzigingen in de belastingen op bedrijfswagens.

Meer elektrische auto's, minder diesel

Het marktaandeel van 100% elektrische auto's (BEV's) is blijven stijgen, en bedraagt nu 24,5%. Een nieuw record. In dat opzicht ligt de Belgische markt ver voor op de Europese markt, waar BEV inschrijvingen goed zijn voor 12,5%, amper de helft dus van het cijfer in ons land.

Benzinemotoren blijven de voorkeur genieten van de Belgische automobilist, met een marktaandeel van 42,9%. Voor het eerst staat de BEV-motor op de tweede plaats in deze rangschikking, waarmee hij over de plug-in hybride (PHEV) springt. 

Het aantal diesels blijft afnemen en is nog goed voor 5,4% van de inschrijvingen van nieuwe auto's.

Vlaamse bonus voor particulieren stimuleert inschrijvingen elektrische auto's

Van de 64.404 nieuwe elektrische auto's die in de eerste helft van 2024 in België werden ingeschreven, werd 77,7% in Vlaanderen geregistreerd. Dit is deels te danken aan het grote aantal leasingbedrijven dat in dit gewest gevestigd is, maar ook aan de Vlaamse EV-premie. 

Het aantal inschrijvingen van elektrische auto's door Vlaamse particulieren steeg in 2024 met 157% in vergelijking met de eerste helft van 2023. 

Particulieren geven de voorkeur aan benzine, bedrijven kiezen voor elektrische auto's

102.199 nieuwe wagens werden geregistreerd door particulieren in de eerste helft van 2024. 66,7% van deze nieuwe auto's werden aangedreven door benzinemotoren, die de voorkeur blijven genieten van dit segment van de markt, vóór PHEV (14,7%).

Als gevolg van de recente wetgeving op de vergroening van bedrijfswagens, is de volledig elektrische (BEV) motor nu leidend bij dit klantensegment, met een marktaandeel van 34,4% in de eerste helft van het jaar.

BMW leider in België, Vlaanderen en Brussel, Dacia leider in Wallonië

Met een marktaandeel van 10,2% is BMW het merk dat tot dusver de meeste nieuwe auto's heeft geregistreerd in 2024. Het Duitse merk, dat marktleider is in Vlaanderen en Brussel, plaatste ook zijn model X1 bovenaan de lijst van populairste auto's die tussen 1 januari en 30 juni in België werden ingeschreven. 

In Wallonië voert Dacia de ranglijst van populairste merken aan. Het model Sandero staat op de 2e plaats van de populairste modellen die in België zijn ingeschreven en staat duidelijk bovenaan de lijst van populairste modellen in Wallonië.

Bijlage: