If the page takes too long to load it is possible that you have disabled javascript in your browser. Please visit https://www.enable-javascript.com/ to find out how to enable javascript on your browser

De 7 finalisten

De finalisten voor Car of The Year 2023 zijn bekend. Deze geëlektricifeerde modellen zullen meedingen naar de felbegeerde titel

Car of the year

Voor het eerst in de geschiedenis zal het Autosalon van Brussel de verkiezing van de ‘Auto van het Jaar’ hosten, die sinds 1964 de beste auto op de Europese markt bekroont. Dat bevestigt de groeiende internationale impact van het Autosalon van Brussel.

De jury van ‘The Car of the Year’-verkiezing bestaat uit 61 internationale vakjournalisten, die elk jaar dertig tot veertig nieuwe auto's beoordelen aan de hand van diverse criteria, zoals design, comfort, veiligheid, zuinigheid, milieuprestaties, rijgedrag, functionaliteit, rijplezier, technische innovatie en prijs-kwaliteitverhouding. Elk jurylid heeft 25 punten om toe te kennen aan ten minste vijf auto's, met een maximum van 10 punten voor één van hen. Een keuze die elk jurylid ook motiveert in een rechtvaardigheidsverklaring.

Het winnende model en de finalisten zullen gedurende het hele Autosalon te zien zijn in Paleis 9, waar in het kader van de persdag op 13 januari ook de resultaten van de verkiezing zullen worden meegedeeld. De volledig electrische Kia EV6 werd in 2022 bekroond als Car of The Year.

Jeep Avenger

Het eerste 100% elektrische model van Jeep haalt met een batterij van 54 kWh een rijbereik van 400 km. De herkenbare Jeep look werd behouden en draagt bij aan zijn stoere en sportieve uiterlijk. De elektrische avonturier van 4 m lang heeft één elektromotor van 115 kW of 156 pk.  De Jeep Avenger is voorzien van Selec Terrain en Hill Descent Control. Samen met de grote aanrij- en afrijhoeken en riante bodemvrijheid staan deze systemen garant voor een indrukwekkende terreinvaardigheid. Bovendien brengt 24 minuten laden de batterij van 20% weer naar 80%.

Image
Jeep Avenger
Kia Niro

De Kia Niro brengt met zijn zijn futuristische lijnen een stijlvol, strak en opvallend design in het straatbeeld. De wagen is voorzien van technologische functies ontworpen voor all-round connectiviteit. Met zijn 64,8 kWh batterij heeft de Kia Niro een rijbereik van 460 km. De accelereert van 0-100 km/u in 7,8 seconden.

Image
Kira Niro
Nissan Ariya

De 100% elektrische coupé crossover biedt de perfecte balans tussen krachtige en ongeëvenaarde controle met zijn e-4ORCE-technologie, dubbele motoren en een unieke vierwielaandrijving. De ruime, elektrische SUV heeft een indrukwekkende actieradius van 533 km. De Nissan Ariya is voorzien van innovatieve technologie zoals de Pro-PILOT Assist-technologie en Head-up Display . De Nissan ARIYA is uitgerust met een 63 kWh-batterij of een 87 kWh-batterij en accelereert van 0-100 km/u in slechts 5,7 seconden.

Image
Nissan Ariya
Peugeot 408

De PEUGEOT 408 berline wordt gekenmerkt door zijn dynamisch ‘Fastback’-postuur. Zijn moderne elegantie geeft hem een krachtige uitstraling op de weg. Met zijn verhoogde bodemvrijheid maar beperkte hoogte oogt hij sportief, terwijl zijn vloeiende lijnen zijn aerodynamische karakter onderstrepen. De wagen heeft een krachtige elektrische motor van 115 kW (156 pk) en een rijbereik van meer dan 400 km.

Image
Peugeot 408
Renault Austral

De nieuwe Renault Austral is een middelgrote SUV met sportieve designelementen. Het gamma bestaat uit een aantal geëlektrificeerde verbrandingsmotoren, oplopend tot een 1.2 driecilinder turbobenzinemotor met ondersteuning van een elektromotor met 68 pk bij de E-Tech Hybrid. Het infotainment van de Renault Austral draait op Android Automotive OS.

Image
Renault Austral
Subaru Solterra/ Toyota bZ4X

De 4,690 m lange Subaro Solterra en de Toyota bZ4X zijn, op andere bumpers en een eigen ledverlichting voor de Solterra, nagenoeg identiek. Subaru lanceert een model met voorwielaandrijving en een model met vierwielaandrijving. Beide versies worden uitgerust met een batterij van 71,4 kWh. Het model met voorwielaandrijving is voorzien van een elektromotor met 204 pk en heeft een rijbereik tot 530 km. De Solterra met vierwielaandrijving beschikt over twee elektromotoren  van 109 pk. Dit maakt deze versie, met een systeemvermogen van 218 pk, iets performanter. Het rijbereik neemt echter af tot 460 km. De snelste versie accelereert van 0-100 km/u in 6,9 seconden.

Image
Subaru Solterra
Volkswagen ID.Buzz

De herdachte Volkswagen ID.Buzz is volledig elektrisch, connectief en weergaloos charmant. De duurzame ID.Buzz wordt met een CO2-neutrale balans geleverd, rijdt uitstootloos rond en heeft een interieur uit gedeeltelijk gerecycleerd en 100% diervriendelijk materiaal. Hij is uitgerust met een 150 kW (204 pk) / 310 Nm sterke elektromotor en een batterij met een capaciteit van 77 kWh. Het WLTP-rijbereik van de Volkswagen ID.Buzz is hiermee 402 tot 423 km.

Image
Volkswagen ID.Buzz